Američania sa chystajú vyzbrojiť Ukrajinu: V Kongrese je návrh na miliardovú vojenskú pomoc

NETKY.SK • 27 Február 2015, 12:05 • 2 min
Američania sa chystajú vyzbrojiť Ukrajinu: V Kongrese je návrh na miliardovú vojenskú pomoc

WASHINGTON - Do amerického Kongresu bol predložený návrh zákona o poskytnutí vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote jednej miliardy dolárov. Návrh počíta aj s dodávkami zbraní, uviedol dnes pre agentúru TASS nemenovaný americký zákonodarca.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zákon oprávňuje ministra obrany v koordinácii s ministrom zahraničných vecí poskytnúť Ukrajine okrem iného výcvik, výbavu, smrtiace zbrane obranného charakteru či logistickú podporu.

 

Návrh predstavili členovia Snemovne reprezentantov Adam Smith a Mac Thornberry. Pod dokument sa podpísalo ďalších 28 poslancov.

 

Autori návrhu tvrdia, že jeho cieľom je pomôcť Kyjevu zaistiť svoje "zvrchované územie pred cudzími agresormi" a podporiť "podmienky na vyjednanie dohody o ukončení konfliktu".

 

Mnohí politici však kritizovali zámer USA poslať Ukrajine zbrane po medializovaných informáciách, že Washington zvažuje poskytnúť Kyjevu protitankový raketový komplet Javelin, pechotné zbrane a muníciu.

 

Ruský prezident Vladimir Putin v polovici februára uviedol, že Moskva má informácie o tom, že Ukrajina už dostáva zbrane zo zahraničia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies