Američania pri nálete zabili muža číslo dva Talibanu

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 15:24 • 2 min
Američania pri nálete zabili muža číslo dva Talibanu

ISLAMABAD - Militanti z pakistanského Talibanu si zvolili nového zástupcu veliteľa po tom, čo ich muž číslo dva zahynul pri nálete amerického bezpilotného lietadla na sverozápade krajiny pri hraniciach s Afganistanom.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom zdroje hnutia vo štvrtok. Bývalý zástupca veliteľa Talibanu Valí ar-Rahmán zomrel pri ostreľovaní v Severnom Vazíristane v stredu. Večer ho pochovali a výbor hnutia zvolil jeho nástupcu. Stal sa ním 38-ročný Chán Saíd, ktorý pôsobil ako ar-Rahmánov zástupca, uviedli traja členovia Talibanu pre agentúru Reuters. Podľa ich údajov bol Saíd zapojený do plánovania útoku na pakistanskú námornú základňu v Karáčí v roku 2011, pri ktorej zahynulo 18 ľudí a útoku na väzenie v roku 2012, v rámci ktorého utieklo 400 militantov.

Stredajší nálet amerického bezpilotného lietadla bol prvým v Pakistane od volieb z 11. mája ako aj prvým, odkedy prezident Barack Obama minulý týždeň ohlásil obmedzenie takýchto útokov. Pakistanský Taliban nie je ten istý ako afganský Taliban, hoci ide o spojencov. Ar-Rahmán bol považovaný za možného nástupcu lídra pakistanského Talibanu Hakimulláha Mehsúda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies