Američania prejavili po diplomatických zmenách prudký záujem o zájazdy na Kubu

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 10:32 • 2 min
Američania prejavili po diplomatických zmenách prudký záujem o zájazdy na Kubu

HAVANA - Rezervácie zájazdov na Kubu vzrástli u newyorskej cestovnej kancelárie InsightCuba o 57 percent po tom, ako Washington avizoval obnovenie diplomatických vzťahov s Havanou. Informovala dnes o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo vo februári vzrástol dopyt po zájazdoch na Kubu o 187 percent, v priebehu marca zaznamenala newyorská kancelária nárast o 250 percent. Niektorí turisti v kubánskych destináciách vyjadrili názor, že uvoľnenie napätia medzi Havanou a Washingtonom by mohlo viesť k zmene unikátnej podoby jednej z posledných svetových bášt komunizmu, uviedla AP.

 

"Kuba má veľmi autentickú atmosféru, ktorú neuvidíte nikde inde na svete," konštatoval jeden z turistov v Havane, Izraelčan Gai Ben Acharon, a dodal: "Chcel som ju (Havanu) vidieť predtým, než sem dorazí americký i moderný západný svet."

 

Pre mnohých Kubáncov žijúcich v chátrajúcich, viacgeneračných domoch by napriek tomu podľa AP mohla byť táto zmena pozitívna. Rozšírenie prístupu k internetu a zlepšenie spojenia s vonkajším svetom by mohlo byť šancou vytvoriť vzťahy, ktoré by znamenali pre Kubu nárast ekonomiky.

V rámci postupného uvoľňovania vzťahov začalo 18. marca medzi Kubou a USA fungovať priame letecké spojenie. Obe krajiny obnovili po 15 rokoch aj vzájomné priame telefonické linky. Spojené štáty okrem toho výrazne uvoľnili obmedzenia na dovoz mnohých druhov tovarov a služieb z Kuby.

Americko-kubánske diplomatické rozhovory majú odstrániť rad prekážok stojacich v ceste dosiahnuť dohody o znovuotvorení veľvyslanectiev v Havane a vo Washingtone, skôr než sa prezidenti obidvoch štátov zídu na tohtoročnom Summite Amerík v Paname, ktorý sa bude konať 10. a 11. apríla.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona