Američania považovali zavedenie parkovacích hodín za neamerické

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 11:44 • 2 min
Američania považovali zavedenie parkovacích hodín za neamerické

OKLAHOMA CITY – Prvé parkovacie hodiny nainštalovali v americkom Oklahoma City 16. júla pred 80 rokmi.

slovakia

left justify in out

Hodiny, ktoré za poplatok obmedzujú čas parkovania na určitú dobu, mali byť riešením neúnosnej dopravnej situácie.

 

Spojené štáty americké v tom čase zaplavili automobily. Objavilo sa ich naraz toľko, že upchávali komunikácie, ktoré na nápor dopravy neboli projektované. Centrum Oklahoma City ráno zahltili parkujúce automobily zamestnancov, ktorí takto blokovali prístup k obchodom zásobovaniu aj zákazníkom. Obchodníci nešťastní z úpadku biznisu poverili člena dopravnej komisie miestnej obchodnej komory Carla Mageea rýchlym riešením neúnosnej dopravnej situácie v meste.

 

Magee vymyslel parkovacie hodiny, prostredníctvom ktorých sa za parkovanie platilo drobnou kovovou mincou. S technickým riešením mu pomohli profesori Oklahoma State University H.G. Thueson a Gerald A. Hale. Podľa polohy parkovacieho miesta sa za 5 centov mohlo parkovať od 15 minút do jednej hodiny. Ak vodič čas "prešvihol", našiel si za stieračom pokutový lístok.

 

Prvých 150 parkovacích hodín nainštalovali v uliciach Oklahoma City 16. júla 1935. Zariadenie vyvolávajúce medzi vodičmi zhrozenie, bolo aj zdrojom komických situácií. Štvorica kartárov si napríklad na parkovacom mieste rozložila stôl a venovala sa hre. Samozrejme, po zaplatení poplatku. Američania však považovali zavedenie parkovacích hodín za neamerické. Chápali ho ako porušenie svojich ústavných práv a iniciovali súdne spory. Tie síce pritiahli záujem verejnosti, ale parkovacie hodiny ostali, zrejme aj preto, že sa stali zdrojom mestských príjmov. O 16 rokov neskôr mali v USA už milión týchto nenávidených žrútov peňazí.

 

Parkovanie v centrách rušných miest dodnes zostalo hrou na nervy vodičov. Napriek rôznym modernizáciám a formám spoplatnenia sa zdá, že takým aj naďalej zostane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies