Američania pošlú zbrane sýrskym povstalcom

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 10:08 • 2 min
Američania pošlú zbrane sýrskym povstalcom

WASHINGTON - Vplyvný senátny výbor pre zahraničné vzťahy schválil dnes návrh zákona, ktorý umožní poskytnúť zbrane prevereným povstaleckým skupinám bojujúcim v Sýrii proti režimu prezidenta Bašára Asada.

slovakia

left justify in out

Išlo o vôbec prvé hlasovanie, v ktorom americkí zákonodarcovia oficiálne deklarovali podporu vyzbrojovanie sýrskych povstalcov. Výbor amerického Senátu pre zahraničné vzťahy odobril návrh zákona z dielne demokratického senátora Roberta Menendeza a republikánskeho senátora Boba Corkera v pomere hlasov 15:3.

Zákon počíta s poskytnutím nielen zbraní, ale aj vojenského výcviku, ako aj inej pomoci povstaleckým skupinám, ktoré splnia stanovené kritériá týkajúce sa dodržiavania ľudských práv. Zároveň by nemali mať napojenie na teroristické skupiny.

Zákon má okrem toho vytvoriť fond so sumou 250 miliónov dolárov, z ktorého by sa poskytovala pomoc Sýrii v prechodnej fáze po zosadení Asadovho režimu.

Ako pripomenula agentúra AP, osud zákona pri hlasovaní v Snemovni reprezentantov je neistý, pretože mnohí jej členovia nie sú nadšení myšlienkou vojenskej intervencie Spojených štátov na Blízkom východe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies