Američania poslali do Iraku ďalších 130 vojakov

NETKY.SK • 13 August 2014, 07:12 • 2 min
Američania poslali do Iraku ďalších 130 vojakov

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu poslala približne 130 ďalších vojakov do Iraku, kde budú vykonávať dočasnú misiu, informoval v utorok minister obrany Chuck Hagel. Washington sa tak snaží pomôcť Iraku zvládnuť hrozbu, ktorú predstavujú extrémistickí militanti z organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Hagel uviedol, že vojaci pricestovali do okolia Arbílu, hlavného mesta poloautonómneho regiónu Kurdistan na severe Iraku, v priebehu utorka.

 

Podľa vyhlásenia ďalšieho predstaviteľa amerického ministerstva obrany vojaci vyslaní na sever Iraku budú "hodnotiť rozsah humanitárnej krízy a odhadovať možnosti dodatočnej humanitárnej pomoci, okrem súčasného zhadzovania zásob tisícom irackých civilistov vyhnaných z domovov militantmi z IS a uviaznutých na hore Sindžár". Misia vojakov bude možno trvať iba necelý týždeň, uviedli agentúry AP a Reuters.

 

Okrem spomínaných 130 vojakov sa už nachádza 90 amerických poradcov v Bagdade a 160 poradcov v dvoch operačných strediskách - jedno je v Arbíle a druhé v Bagdade - kde pracujú s irackými aj kurdskými bezpečnostnými silami. Ďalších približne 455 príslušníkov amerických bezpečnostných síl a 100 vojakov pôsobí na americkom veľvyslanectve v Bagdade.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies