Američania podnikajú v Bajdží vzdušné útoky proti militantom z IS

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 07:03 • 2 min
Američania podnikajú v Bajdží vzdušné útoky proti militantom z IS

WASHINGTON - Spojené štáty podnikli od utorka 26 vzdušných útokov na okolie strategicky významnej ropnej rafinérie pri meste Bajdží na severe Iraku, aby tak pomohli irackým vládnym silám v ich boji s militantmi z organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie amerického predsedu Zboru náčelníkov štábov Martina Dempseyho.

slovakia

left justify in out

Okrem vzdušnej podpory, ktorú letectvo Spojených štátov poskytlo bojujúcim irackým jednotkám, zhodili americké lietadlá Iračanom aj 18 paliet zásob. Dempsey počas štvrtkovej tlačovej konferencie v Pentagóne označil rafinériu v Bajdží za dôležitú súčasť irackej ropnej infraštruktúry a zároveň vyzdvihol jej význam v súvislosti so skutočnosťou, že leží na ceste z Kirkúku do Mósulu, ktorý ovládajú militanti z IS.

 

O rafinériu zvádzajú vládne jednotky s islamistami ťažké boje už niekoľko mesiacov. Iracká armáda komplex rafinérie v Bajdží dobyla vlani v novembri, avšak neskôr nad ním opäť stratila kontrolu a znovu ho dobyla až v apríli tohto roku. Tento týždeň však začali príslušníci IS do rozľahlého komplexu najväčšej rafinérie v Iraku opäť prenikať.

Hovorca Pentagónu v stredu uviedol, že boje o rafinériu sa nevyvíjajú správnym smerom a ich výsledok je v tejto chvíli ťažké predpovedať.

 

Príslušníci irackých ozbrojených síl v ten istý deň pre agentúru Reuters uviedli, že začínajú pociťovať nedostatok potravín a munície. Okrem toho žiadali o vojenské posily.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies