Američania po vražde novinára pritvrdzujú: Senátor McCain žiada vystupňovanie leteckých útokov proti IS

NETKY.SK • 21 August 2014, 07:13 • 2 min
Američania po vražde novinára pritvrdzujú: Senátor McCain žiada vystupňovanie leteckých útokov proti IS

EDGARTOWN - Republikánsky John McCain vyzval dnes na výrazné vystupňovanie útokov amerických vzdušných síl na ciele militantnej organizácie Islamský štát(IS), pričom dodal, že útoky by sa mali rozšíriť aj na územie Sýrie.

slovakia

left justify in out

McCain pre agentúru Reuters povedal, že poprava amerického novinára militantmi z IS by pre prezidenta Obamu mala predstavovať bod obratu v rozhodovaní o tom, akú postoj k tejto skupine zaujať. "V prvom rade je potrebné výrazne vystupňovať letecké útoky. A tieto útoky treba preniesť aj do Sýrie," uviedol v telefonickom rozhovore McCain.
      

O videozázname, na ktorom je zachytená brutálna poprava amerického novinára Jamesa Foleyho, McCain povedal: "Myslím, že nemožno pochybovať o tom, že toto strašné video zverejnené na internete Američanmi otrasie. Týmto sa jednoznačne odhalila brutálna povaha tejto organizácie".
      

McCain ďalej uviedol, že útoky na ciele IS v Sýrii sú nevyhnutné, pretože militanti sa v júni v irackom meste Mósul zmocnili bojových prostriedkov, ktoré presťahovali do svojich enkláv v Sýrii. "Musíme ich poraziť, nie zastaviť," dodal McCain. Senátor za štát Arizona taktiež poznamenal, že Spojené štáty by mali vyzbrojiť irackých Kurdov, ktorí na severe Iraku zvádzajú pozemné boje s islamistami, a zároveň sprostredkovať zmierenie medzi šiitskými a sunnitskými moslimami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona