Američania po 54 rokoch vztýčili vlajku na svojom veľvyslanectve v Havane

NETKY.SK • 14 August 2015, 17:46 • 2 min
Američania po 54 rokoch vztýčili vlajku na svojom veľvyslanectve v Havane

HAVANA - Veľvyslanectvo Spojených štátov v kubánskej Havane dnes uviedli po 54 rokoch symbolicky opäť do prevádzky vztýčením americkej štátnej vlajky.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak za prítomnosti ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho, ktorý pri tejto príležitosti vyzval na väčšiu otvorenosť Kuby.

Agentúra AP informuje, že okrem Kerryho sa na slávnostnej ceremónii zúčastnili aj traja príslušníci americkej námornej pechoty, ktorí vlajku na havanskom veľvyslanectve spúšťali v roku 1961, keď Spojené štáty s Kubou prerušili diplomatické vzťahy. Opätovné vztýčenie dnes sprevádzali ovácie a tóny americkej štátnej hymny.

 

Kerry pricestoval na Kubu ako prvý minister zahraničných vecí Spojených štátoch za posledných 70 rokov, pričom jeho prílet i samotné otvorenie veľvyslanectva naživo prenášala kubánska štátna televízia.

 

Podľa jeho vyjadrení v Havane sú Američania "naďalej presvedčení, že pre Kubáncov by bola najlepšia pravá demokracia, keď sú ľudia slobodní a vyberajú si svojich vodcov, vyjadrujú svoje názory a praktizujú svoje vierovyznanie".

 

Kerry tiež konštatoval, že predošlá politika Spojených štátov k demokratizácii Kuby neviedla, a dodal, že "formovanie budúcnosti Kuby je úlohou Kubáncov". Obyvateľom Kuby sa tiež krátko prihovoril po španielsky, pričom ubezpečil, že v súvislosti s obnovením diplomatických vzťahov "sa niet čoho obávať".

Prezident Spojených štátov Barack Obama a jeho kubánsky náprotivok Raúl Castro vlani v decembri avizovali úmysel normalizovať vzťahy oboch krajín po dlhoročnom zotrvávaní na bode mrazu. Washington oficiálne obnovil diplomatické vzťahy s Havanou už v júli tohto roku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies