Američania platia tajným službám až 52,6 miliardy!

NETKY.SK • 30 August 2013, 09:18 • 2 min
Američania platia tajným službám až 52,6 miliardy!

WASHINGTON - Detailnú správu o takzvanom čiernom rozpočte - sume peňazí, ktorú americký Kongres každoročne vyčleňuje pre tajné služby - vo štvrtok zverejnil denník Washington Post. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Denník uviedol, že informácie získal od bývalého spolupracovníka Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edwarda Snowdena. Dokument podrobne opisuje, akým spôsobom 16 amerických tajných služieb nakladá s týmto rozpočtom. Hoci americká vláda v minulosti zverejňovala celkovú výšku týchto výdavkov, ktoré v tomto roku dosiahli výšku 52,6 miliárd dolárov, odmietla špecifikovať, ako s nimi narába a či ich využitie spĺňa ciele stanovené prezidentom a Kongresom.

Snowden, ktorý svojím prezradením tajných dokumentov vyvolal v USA i v zahraničí pobúrenie, údajne odovzdal denníku prísne tajný 178-stranový prehľad rozpočtu, obsahujúci tieto podrobnosti. V dokumente sa uvádza, že z vyčlenených prostriedkov dostali pre tento rok najväčší diel Ústredná spravodajská služba (CIA) (14,7 miliárd dolárov) a NSA (10,3 miliárd dolárov).

Správa ďalej hovorí, že americké tajné služby celkovo zamestnávajú 107,035 osôb, pričom sa najviac zameriavajú na terorizmus ako najvážnejšiu hrozbu národnej bezpečnosti.

Prezident Barack Obama v júni sľúbil, že krajina zverejní viac informácií o svojich sledovacích programoch. James Clapper, riaditeľ tajných spravodajských služieb, vo štvrtkovom stanovisku spresnil, o aký typ údajov pôjde, a zároveň potvrdil, že informácie sa budú zverejňovať každoročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies