Američania oslavujú Sviatok práce, s naším má spoločné len málo

NETKY.SK • 4 September 2016, 12:14 • 2 min
Američania oslavujú Sviatok práce, s naším má spoločné len málo

WASHINGTON - Američania si užívajú predlžený víkend, v pondelok totiž oslavujú Sviatok práce.

slovakia

left justify in out

Využívajú ho na posledné výlety a dovolenky, alebo aspoň na typické grilovanie s rodinou a priateľmi.

Takzvaný víkend Sviatku práce je považovaný za bodku za letným dovolenkovým obdobím.

 

Sviatok práce oslavujú Američania vždy v prvý septembrový pondelok. Sviatok je podľa ministerstva práce venovaný sociálnym a ekonomickým úspechom, ktoré dosiahli americkí pracujúci. "Je každoročnou celonárodnou poctou pracujúcim ľuďom, ktorí prispeli k sile, prosperite a blahobytu našej krajiny," píše sa na webovom portáli ministerstva práce.

 

Hoci Sviatok práce v Európe má korene v USA a v boji tamojších pracujúcich za osemhodinový pracovný čas, v Spojených štátoch je tento sviatok o inom. Prvý máj ako pripomienka masových demonštrácií v Chicagu, ktoré sa začali 1. mája 1886 a skončili sa násilným zásahom polície, sa v USA nikdy neujal. Naopak, tamojší Sviatok práce bol oslavovaný skôr, ako sa tieto udalosti stali.

 

Sviatok práce vznikol najprv na miestnej úrovni. Prvýkrát ho oslavovali 5. septembra 1882 v New Yorku na podnet odborovej miestnej organizácie. V meste sa konal obrovský piknik a sprievod, v ktorom sa prezentovali jednotlivé odborárske združenia. Ráno však najprv panovali obavy z toho, že nový sviatok sa skončí fiaskom. "Mnohí robotníci nechceli mať voľno a prísť o celodennú mzdu. Keď sa začal sprievod, bolo v ňom len niekoľko robotníkov. Ostatní sa iba prizerali a plánovali ísť do práce. Potom sa však do sprievodu pridali robotníci združení v únii šperkárov, neskôr murári a postupne našli odvahu všetci. Napokon bolo v sprievode 10.000-20.000 ľudí," pripomína minulosť ministerstvo práce.

 

Park, v ktorom sa oslavy konali, bol vyzdobený vlajkami mnohých krajín, odkiaľ prisťahovalci pochádzali. Všetci sa zabávali, pili pivo, počúvali prejavy predákov odborových združení a tancovali. Sviatok vyvrcholil ohňostrojom. Potešení úspechom odboroví predáci vyzvali svojich kolegov v iných mestách, aby tiež oslavovali sviatok pracujúcich. Nápad sa uchytil a v roku 1885 sviatok oslavovali mnohé priemyselné centrá krajiny.

 

Neskôr sviatok pracujúcich uznali niektoré štáty. Celonárodným sviatkom sa stal v roku 1894. Návrh priebehu osláv sviatku hovoril, že najprv by sa mal konať sprievod ukazujúci verejnosti "silu a jednotného ducha obchodných a odborárskych organizácií". Potom by mala nasledovať časť venovaná oddychu a zábave pre robotníkov a ich rodiny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona