Američania odlietajú zo Severnej Kórey, kým nezačne platiť zákaz cestovania

NETKY.SK • 1 September 2017, 06:00 • 2 min
Američania odlietajú zo Severnej Kórey, kým nezačne platiť zákaz cestovania

PCHJONGJANG - Malá skupina Američanov dnes opustila Pchjongjang leteckou linkou do Pekingu, ešte pred tým, ako v piatok 1. septembra začne platiť pre občanov USA zákaz cestovať do Severnej Kórey (KĽDR).

slovakia

left justify in out

Medzi pasažiermi dnešného letu zo severokórejského hlavného mesta Pchjongjang sa nachádzali humanitárni pracovníci, ktorí dúfajú, že im povolia návrat do KĽDR, aby mohli pokračovať v humanitárnej práci.

 

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa v júli oznámila, že od 1. septembra zakazuje americkým občanom cestovať do Severnej Kórey pre obavy zo zadržania Američanov, ktorí tam pricestujú. Tento rok už skôr poslala Severná Kórea občana USA Otta Warmbiera domov v kóme a neskôr zomrel. V zadržiavacom zariadení v KĽDR strávil vyše roka.

 

Hoci takmer všetci Američania, ktorí navštívili Severnú Kóreu, sa do vlasti vrátili bez incidentu, za posledných desať rokov tam zadržiavali celkovo najmenej 16 amerických občanov.

 

Zákaz vstúpi do platnosti zároveň v období zvýšených obáv Washingtonu, pretože Pchjongjang nedávno pokročil vo svojich programoch vývoja jadrových zbraní a balistických striel.

 

Zákaz obsahuje prípadné výnimky pre novinárov a humanitárnych pracovníkov a vyprší po roku, ak ho nepredĺžia.

 

Riaditeľka v Spojených štátoch sídliacej charitatívnej organizácie Kresťanskí priatelia Kórey Heidi Lintonová, ktorá sa nachádzala na palube dnešného letu, uviedla, že nevie, ako dlho bude trvať získanie cestovného povolenia. "Diabol je vždy ukrytý v detailoch," vyhlásila po pristátí v Pekingu. "Trvá dlho, kým sa takéto cesty naplánujú a zorganizujú, a ak cestovné povolenie nepríde včas, je to vlastne zamietnutie cesty," dodala.

 

Jej charita, ktorá bojuje proti chorobám ako tuberkulóza a hepatitída (zápal pečene), pracuje v Severnej Kórei už vyše 20 rokov.

 

Lintonová uviedla, že jej organizácia oceňuje starostlivosť americkej vlády o svojich občanov, ale zdôraznila, že humanitárna práca v Severnej Kórei je "nesmierne potrebná".

 

Ďalší let severokórejskej štátnej spoločnosti Air Koryo z Pchjongjangu má pristáť v čínskom meste Šanghaj dnes večer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies