Američania nepovažujú Snowdena za zradcu

NETKY.SK • 2 August 2013, 10:41 • 2 min
Američania nepovažujú Snowdena za zradcu

WASHINGTON - Takmer 55 percent Američanov nepovažuje bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena za zradcu, ale za informátora. Vyplýva to z júlového telefonického prieskumu inštitútu pre verejnú mienku connecticutskej univerzity Quinnipiac.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok zverejnené výsledky ukazujú, že ani nie 35 percent spomedzi takmer 1500 respondentov označilo 30-ročného muža za zradcu. Zvyšných približne desať percent nevedelo zaujať postoj. Ako však skonštatoval asistent šéfa inštitútu Peter Brown, "väčšina amerických voličov zmýšľa o Snowdenovi pozitívne, no to bolo pred tým, ako prijal dočasný azyl v Rusku".

Snowden po viac ako mesiaci vo štvrtok potajme opustil moskovské letisko Šeremetevo, keďže ruské úrady mu udelili štatút utečenca. Stíhaný Američan odcestoval na utajené a bezpečné miesto. Rusko totiž odmietlo vydať Snowdena, ktorý odhalil sledovacie programy amerických tajných služieb, do Spojených štátov. Na Šeremetevo priletel ešte v júni z Hongkongu. Vzhľadom na neplatné doklady však nemohol opustiť tranzitnú zónu a vstúpiť na územie Ruska. Snowdenov prípad spôsobil vážne problémy v aktuálne upokojených vzťahoch medzi Ruskom a USA, ktoré chcú 30-ročného muža súdiť za špionáž a ďalšie vážne zločiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies