Američania musia rýchlo zvýšiť dlhový strop, inak hrozí platobná neschopnosť

NETKY.SK • 2 Október 2013, 16:01 • 2 min
Američania musia rýchlo zvýšiť dlhový strop, inak hrozí platobná neschopnosť

WASHINGTON - Americký minister financií Jack Lew podľa vlastných slov aktivoval posledné prostriedky v rámci aktuálneho dlhového stropu. Ak kongresmani urýchlene nezvýšia dlhový strop, USA hrozí platobná neschopnosť. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Lew v utorok (1. 10.) v liste vyzval kongresmanov, aby neodkladne zvýšili dlhový strop, ktorý je aktuálne stanovený na 16,7 bilióna USD (12,32 bilióna eur). "Ak nebudeme mať k dispozícii dostatok peňazí, Spojené štáty nebudú môcť plniť svoje záväzky." Lew potvrdil, že vďaka prijatým opatreniam peniaze stačia ešte približne na dva týždne. Do 17. októbra sa však vyčerpajú všetky možnosti. Vláda bude mať vtedy k dispozícii len 30 miliárd USD. Potom hrozí Spojeným štátom platobná neschopnosť. Experti varujú, že by to malo veľké negatívne dôsledky na svetovú ekonomiku.

USA museli v utorok uzavrieť množstvo federálnych agentúr. Približne 800.000 štátnych zamestnancov zostalo doma na neplatenej dovolenke. Pre spor medzi demokratmi a republikánmi, ktorí sa všetkými prostriedkami snažia odsunúť implementáciu zdravotnej reformy prezidenta Baracka Obamu, nie je schválený rozpočet na fiškálny rok 2013/2014, ktorý sa začal v utorok. V súčasnosti nič nesignalizuje, že by sa obe strany mali v najbližšom čase dohodnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona