Američania dnes zverejnia správu tajných služieb o chemickom útoku v Sýrii

NETKY.SK • 30 August 2013, 17:11 • 2 min
Američania dnes zverejnia správu tajných služieb o chemickom útoku v Sýrii

WASHINGTON - Biely dom plánuje dnes zverejniť neutajovanú verziu hodnotenia minulotýždňového chemického útoku v Sýrii, ktoré vypracovali spravodajské služby. Oznámil to americký predstaviteľ, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Správa môže pomôcť Američanom lepšie pochopiť, prečo prezident Barack Obama vyhlásil, že jeho predstavitelia dospeli k záveru, že za smrť stoviek ľudí na predmestí sýrskej metropoly Damask nesie zodpovednosť vláda Bašára Asada. Predstavitelia Obamovej vlády už vo štvrtok predložili časť dôkazov americkým zákonodarcom a okrem iného sa odvolávali aj na zachytenú komunikáciu medzi sýrskymi predstaviteľmi.

Obama a členovia jeho vlády zvažujú rôzne možnosti, ako zareagovať na útok chemickými zbraňami, vrátane prípadného raketového úderu. Obama vyhlásil, že sa nechce nechať vtiahnuť do zdĺhavého konfliktu, no chce zabezpečiť, aby chemické zbrane neboli znovu použité. Podrobnosti o čase zverejnenia správy tajných služieb zatiaľ nie sú známe.

Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu dnes takisto vyhlásil, že špionážne informácie zhromaždené Ankarou nenechávajú na pochybách, že za minulotýždňový útok jedovatým plynom pri Damasku sú zodpovedné sily sýrskeho prezidenta Asada. Turecko už v predchádzajúcich dňoch vyhlasovalo, že je pripravené zúčastniť sa prípadnej medzinárodnej akcii proti Asadovi, dokonca aj bez záštity OSN. Turecko navyše uviedlo svoje ozbrojené zložky do stavu pohotovosti, aby chránili krajinu pred útokmi zo Sýrie.

"Z nášho pohľadu, ktorý sa úplne opiera o naše národné tajné služby a o hodnotenie našich národných odborníkov... niet pochýb, že zodpovednosť nesie režim," povedal Davutoglu novinárom v Ankare.

Turecko je dlho jedným z najhlasnejších Asadových kritikov a vytrvalo podporuje sýrskych povstalcov. Na pomoc pre sýrskych utečencov minulo už približne dve miliardy dolárov, ako uviedol premiér Recep Tayyip Erdogan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies