Američania chytili strojcu útoku na ich konzulát v Bengází

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 19:20 • 2 min
Američania chytili strojcu útoku na ich konzulát v Bengází

WASHINGTON - Viac než jeden a pol roka po krvavých udalostiach v líbyjskom meste Bengází chytili Američania údajného strojcu útoku na ich tamojší konzulát.

slovakia

left justify in out

Zakladateľa a vodcu líbyjskej teroristickej skupiny Ansár aš-Šaría Ahmeda Abú Chattaláha zadržali v nedeľu v Líbyi, informoval v pondelok Pentagon. Chattaláh je kľúčovou osobou za útokom z 11. septembra 2012, pri ktorom zahynul americký veľvyslanec Christopher Stevens ako aj traja ďalší Američania. Na útoku sa mal osobne podieľať. Podľa údajov Pentagonu sa momentálne nachádza v rukách Američanov na bezpečnom mieste mimo Líbye. Americký predstaviteľ pod podmienkou anonymity spresnil, že Chattaláha chytili špeciálne sily počas operácie na predmestí Bengází a teraz sa nachádza na palube americkej lode. Prezident Barack Obama už vyhlásil, že bude čeliť "plnej váhe" amerického právneho systému.

 

Líbyjské vojenské sily bojujú v súčasnosti proti militantom z radikálnych islamistických skupín, ako je Ansár aš-Šaríja, považovaná Washingtonom za teroristickú organizáciu. Špeciálne sily sa často dostávajú do konfliktu s islamistami z Bengází, druhého najväčšieho mesta, ktoré dominuje nepokojnému východu. Väčšina zahraničných krajín pozatvárala svoje konzuláty v Bengází po tom, čo tam pri útoku militantov v septembri 2012 zahynuli štyria Američania vrátane veľvyslanca. Niektoré aerolínie sem rovnako prestali lietať. Líbyjská centrálna vláda sa snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov, ktorí v roku 2011 pomohli zvrhnúť Muammara Kaddáfího a teraz sa odmietajú odzbrojiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies