Američania chcú v septembri začať rokovať o úplnej normalizácii vzťahov

NETKY.SK • 15 August 2015, 07:15 • 2 min
Američania chcú v septembri začať rokovať o úplnej normalizácii vzťahov

HAVANA - Spojené štáty a Kuba začnú v polovici septembra rokovania o "úplnej normalizácii" vzájomných vzťahov.

slovakia

left justify in out

Americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorého cituje agentúra AP, to povedal počas dnešnej historickej návštevy Havany, kde sa zúčastnil na slávnostnom akte vztyčovania vlajky nad veľvyslanectvom Spojených štátov, znovuotvoreným po 54 rokoch.


Kerry na tlačovej konferencii po slávnosti vyhlásil, že po nedávnom obnovení diplomatických kontaktov s Kubou je cieľom Spojených štátov "úplná normalizácia" vzťahov, pričom označil za dôležité aj úplné zrušenie amerického embarga voči Kube. Washington však podľa neho zatiaľ neplánuje zmeniť pravidlá umožňujúce všetkým Kubáncom, ktorí vstúpia na územie Spojených štátoch, zostať a požiadať o udelenie občianstva.


Kubánska vláda od Američanov dlhodobo požaduje, aby prestali sledovať politiku v prospech kubánskych emigrantov, keďže podľa nej motivuje Kubáncov k nebezpečným plavbám.


Kerry pricestoval na Kubu ako prvý minister zahraničných vecí Spojených štátoch za posledných 70 rokov, pričom jeho prílet i samotné otvorenie veľvyslanectva naživo prenášala kubánska štátna televízia. Podľa jeho vyjadrení v Havane, ktoré priniesla AP, sú Američania "naďalej presvedčení, že pre Kubáncov by bola najlepšia pravá demokracia, keď sú ľudia slobodní a vyberajú si svojich vodcov, vyjadrujú svoje názory a praktizujú svoje vierovyznanie".


Kerry tiež konštatoval, že predošlá politika Spojených štátov k demokratizácii Kuby neviedla, a dodal, že "formovanie budúcnosti Kuby je úlohou Kubáncov". Obyvateľom Kuby sa tiež krátko prihovoril po španielsky, pričom ubezpečil, že v súvislosti s obnovením diplomatických vzťahov "sa niet čoho obávať".


Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez na Kerryho vyjadrenia reagoval slovami, že napriek obnoveniu diplomatických vzťahov medzi Kubou a Spojenými štátmi pretrvávajú hlboké rozpory v otázkach týkajúcich sa demokracie či ľudských práv, Kubánci sú však na svoje výsledky v oblasti ľudských práv hrdí. Kuba totiž podľa neho nie je miestom, kde sú ľudia vystavení rasovej diskriminácii alebo zneužívaniu policajných právomocí, a navyše nekontroluje žiadne cudzie územie, kde ľudí mučia, čo bolo narážkou na americkú základňu Guantánamo vo východnej časti Kuby.


Rodríguez tiež povedal, že s americkým rezortným partnerom počas návštevy hovoril o zlepšení spolupráce medzi Havanou a Washingtonom v oblastiach, ako sú ochrana životného prostredia alebo činnosť policajných orgánov. Priznal pritom, že vo vzájomných vzťahoch zostávajú nedoriešené "veľmi zložité" otázky.


Prezident Spojených štátov Barack Obama a jeho kubánsky náprotivok Raúl Castro vlani v decembri avizovali úmysel normalizovať vzťahy oboch krajín po dlhoročnom zotrvávaní na bode mrazu. Washington oficiálne obnovil diplomatické vzťahy s Havanou už v júli tohto roku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona