Američania chcú slovenskej armáde pomôcť pri obmene vrtuľníkov

NETKY.SK • 9 Január 2015, 13:47 • 2 min
Američania chcú slovenskej armáde pomôcť pri obmene vrtuľníkov

BRATISLAVA - Američania ponúkli Slovákom pomoc pri modernizačných projektoch. Jedným z nich je napríklad obmena zastaraných vrtuľníkov, ktorú plánuje Ministerstvo obrany SR spustiť začiatkom tohto roka.

slovakia

left justify in out

"Americká strana nám ponúkla pomoc pri akvizíciách, napríklad viacúčelových vrtuľníkov. O tejto téme budem samozrejme bližšie informovať doma," uviedol minister obrany Martin Glváč po rokovaní s americkým partnerom Chuckom Hagelom. Glváč je na oficiálnej návšteve USA.
     

"Už viac ako 20 rokov trvá obranná spolupráca medzi našimi krajinami, ktorá významne prispela k modernizácii OS SR a chceme v nej pokračovať. Vďaka pomoci vo forme fondov, ktoré naša krajina využíva už niekoľko rokov, sme mohli napomôcť transformačnému procesu našich ozbrojených síl," dodal Glváč. S Hagelom taktiež hovorili o pôsobení slovenských vojakov v Afganistane, či o investíciách do obrany.
     

Ministerstvo obrany SR už avizovalo, že plánuje vrtuľníkový park obmeniť postupne do šiestich rokov. Armáda v súčasnosti disponuje vrtuľníkmi Mi-17, ktoré slúžia buď na prepravu osôb a materiálu, alebo sú súčasťou leteckej pátracej a záchrannej služby. Vrtuľníkom sa však postupne končí životnosť a do jej predlžovania už rezort neplánuje investovať. Mi-17 by tak mali nahradiť multifunkčné vrtuľníky, ktoré sa budú dať využiť aj v domácom krízovom manažmente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona