Američania chcú poznať detaily o vyšetrovaní Armstronga

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 16:00 • 2 min
Američania chcú poznať detaily o vyšetrovaní Armstronga

PARÍŽ - Správa Nezávislej reformnej komisie svetovej cyklistiky (CIRC) o dopingovej minulosti odvetvia za éry Lancea Armstronga poriadne rozčerila hladinu a na povrch vyplávalo niečo aj pre šéfa Antidopingovej agentúry USA (USADA) Travisa Tygarta, ktorý stál za odhalením jedného z najväčších podvodov v dejinách športu.

slovakia

left justify in out

Američana zaujal spôsob, ako Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v roku 2005 zamietla pod koberec zistenie, že Armstrongove odbery z Tour de France 1999 boli pozitívne na erytropoetín. Tygart chce podrobne vyšetriť, akú úlohu v prípade zohral Emile Vrijman. Holanďana v spomenutej sezóne poverila UCI vyšetrovaním, ktorého cieľom však nebolo odhaliť pravdu, ale nájsť chyby na procedúre francúzskeho antidopingového laboratória. Vrijman vtedy konštatoval, že pri zaobchádzaní so vzorkami Američanovho moču nastali chyby, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnili dôveryhodnosť výsledkov. Zo správy CIRC vyplynulo, že vyšetrovanie sa nieslo v duchu ochrany záujmov UCI aj samotného Armstronga.

 

"UCI spoločne s Armstrongovým tímom priamo a vo veľkej miere zasahovali do výsledkov Vrijmanovej správy. Hlavným cieľom bolo zabezpečiť, aby správa rešpektovala záujmy UCI aj Armstronga," zistila CIRC, ktorá chcela vypočuť aj Vrijmana, ale jeho výpoveď nezískala. Aj z toho, čo sa dozvedela od Armstronga, však vyplynulo, že Holanďanovi prakticky zakázali overiť samotné výsledky testov. Priebeh udalostí sa navyše kryl s finančným darom 100-tisíc amerických dolárov, ktorým Armstrong pomohol UCI zakúpiť prístroj Sysmex na testovanie krvných vzoriek. V tomto smere sa však CIRC nepodarilo dokázať priamu súvislosť. 

 

"USADA bude spolupracovať so súčasným vedením UCI na získaní ďalších dôkazov o tejto špinavej dohode, aby sa celá záležitosť dôkladne preverila," povedal Tygart, ktorý vyzdvihol snahu nového vedenia UCI na čele s Brianom Cooksonom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies