Američania chcú pomôcť Európe, v nasledujúcom roku prijmú 75-tisíc utečencov

NETKY.SK • 10 September 2015, 11:10 • 2 min
Američania chcú pomôcť Európe, v nasledujúcom roku prijmú 75-tisíc utečencov

WASHINGOTN - Spojené štáty plánujú v budúcom roku zvýšiť počet prijatých utečencov na 5000 vrátane nespresneného množstva Sýrčanov, čím sa dostanú približne na číslo 75.000, uviedla v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenia predstaviteľov amerického ministerstva zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Šéf americkej diplomacie John Kerry po stretnutiach so zákonodarcami Kongresu vo washingtonskom Kapitole novinárom povedal, že Washington je pripravený prijať viac sýrskych utečencov, ich počet však nekonkretizoval.

Spojené štáty podľa tvrdenia predstaviteľa ministerstva prijímali v uplynulých troch rokoch 70.000 utečencov ročne, pričom v nasledujúcom roku plánujú "mierne zvýšenie" tohto počtu.

 

Viacerí zdroje zhodne uviedli, že Kerry zákonodarcom Kongresu na stretnutí za zatvorenými dverami povedal o pláne vlády prijať v budúcom roku o 5000 utečencov viac. Toto číslo by však mohlo byť ešte o niečo vyššie.

Zvýšiť by sa mal aj počet prijatých utečencov zo Sýrie a tiež subsaharskej Afriky, najmä tých, ktorých sa dotkol ozbrojený konflikt v Konžskej demokratickej republike, uviedol predstaviteľ ministerstva. "Keď hovoríme o zvýšení celkového počtu, hovoríme o vyššom počte ľudí prijatých z celého sveta," dodal.

 

Spojené štáty počas štyroch rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii prijali asi 1500 tamojších utečencov, ktorých náporu aktuálne čelia európske krajiny. Nemecko len počas víkendu prijalo približne 20.000 utečencov, pričom ich počet krajina len do konca roka odhaduje až na 800.000.

 

"Sme odhodlaní zvýšiť počet utečencov, ktorých prijmeme, a zodpovedne zisťujeme, aký konkrétny počet dokážeme zvládnuť," vyhlásil v stredu Kerry.

 

Niektorí z amerických zákonodarcov sa však zasadzujú za väčšiu pomoc USA pri riešení migračnej krízy. Nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí v stredu uviedol, že Kerry počas uplynulých 24 hodín hovoril so svojim nemeckým rezortným kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom.

 

"Môj pocit je, že Európania sa týmto teraz zapodievajú deň čo deň a od nás pomoc vlastne neočakávajú, my však rozmýšľame, ako by sme mohli byť nápomocní," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies