Američania chcú pomôcť Európe s migrantmi, prijať ich však bezprostredne nemôžu

NETKY.SK • 9 September 2015, 10:06 • 2 min
Američania chcú pomôcť Európe s migrantmi, prijať ich však bezprostredne nemôžu

WASHINGTON - Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu chce pomôcť svojim spojencom v Európe s narastajúcou migračnou krízou, nie je však pravdepodobné, že USA otvoria svoje dvere vysokému počtu Sýrčanov a iných utečencov prichádzajúcim v tisícoch na starý svetadiel. Oznámila to v utorok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kým Nemecko v tomto roku očakáva príchod celkovo 800.000 migrantov, z ktorých mnohí utekajú pred občianskou vojnou v Sýrii, Spojené štáty sa zatiaľ nevyjadrili, či zvýšia svoju celosvetovú kvótu - 70.000 - pre prijatie utečencov. Sýrčania by z nich tvorili iba zlomok, keďže musia predtým absolvovať niekoľkoročný administratívny proces.

 

Podľa hovorcu americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) Petra Boogaarda Washington "aktívne zvažuje" kroky na uľahčenie situácie v Európe, kam dorazilo z Blízkeho východu, Afriky a Ázie vyše 340.000 ľudí. Mnohí z nich popri Sýrii pochádzajú i z Iraku, kde takisto pôsobí teroristická skupina Islamský štát (IS).

 

Tento proces je však zdĺhavý. Utečenci čakajú zhruba tri roky, kým im oznámia, či sa môžu presťahovať do USA. To znamená, že Washington by im nemohol poskytnúť bezprostrednú pomoc. Počas štyri roky trvajúcej občianskej vojny v Sýrii prijali USA iba približne 1500 Sýrčanov, čo je malé percento z 11,6 milióna tamojších obyvateľov, ktorí museli opustiť vlasť alebo boli v dôsledku konfliktu vnútorne vysídlení.

 

"Biely dom zváži nové opatrenia, ktoré môže prijať na pomoc krajinám nesúcim hlavné bremeno tejto záťaže," uviedol na margo situácie hovorca Bieleho domu Josh Earnest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona