Američania cez víkend solídne utrácali, najviac šli na odbyt smartfóny

NETKY.SK • 30 November 2015, 12:06 • 2 min
Američania cez víkend solídne utrácali, najviac šli na odbyt smartfóny

NEW YORK - Víkendová nákupná horúčka v USA sa so začiatkom nového pracovného týždňa upokojila. Z predbežných výsledkov, ktoré sú prvým náznakom vývoja tohoročnej vianočnej sezóny, vyplýva, že Američania solídne utrácali, a to najmä v internetových obchodoch. Doslova ako "teplé rožky" išli na odbyt mobilné telefóny a tablety, skonštatovali agentúry Reuters a RTTNews.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Adobe odhaduje, že počas predĺženého víkendu, vďaka oslavám Dňa vďakyvzdania, sa tržby amerických on-line obchodov vyšplhali na rekordných 4,45 miliardy USD (4,21 miliardy eur).

 

Vo štvrtok 26. novembra, teda na Deň vďakyvzdania, pritom podľa predbežných údajov Adobe stúpol obrat internetových obchodov v USA medziročne o 25 % na 1,73 miliardy USD a v nasledujúci deň, tzv. Čierny piatok, sa zvýšil o 14 % na 2,72 miliardy USD. Priemerná hodnota objednávky dosiahla vo štvrtok 162 USD, čo je o 9 % viac ako vlani, ale v piatok klesla o 2 % na 141 USD.

 

Najpredávanejšie produkty v kategórii elektroniky boli počas Čierneho piatka smartfóny, tablety, herné konzoly a televízory. Z hračiek jednoznačne viedli stavebnice Lego.

 

Celkovo sa tržby cez predĺžený víkend spojený s oslavou Dňa vďakyvzdania podieľajú zhruba 40 % na internetovom predaji v USA. Najväčší podiel na nich mali smartfóny a tablety, presnejšie, tržby z predaja smartfónov sa podieľali zhruba 22 % na obrate za uplynulý víkend a predaj tabletov prispel 15 % k celkovým tržbám. Priemerná zľava v internetových obchodoch pritom dosiahla 24 %.

 

Z prieskumu amerického združenia maloobchodníkov zase vyplýva, že zatiaľ čo predaj cez internet cez štvordňový víkend vrástol, v tzv. kamenných obchodoch dosiahol zhruba rovnakú úroveň ako vlani. Združenie na základe týchto údajov predpovedá, že tržby maloobchodníkov počas celej tohtoročnej vianočnej sezóny stúpnu o približne 3,7 %.

Prieskum tiež ukázal, že Američania cez víkend nakúpili viac tovaru ako vlani, ale zaplatili zaň menej peňazí. Jedným z dôvodom je aj posilnenie dolára, ktoré znížilo ceny dovážaných produktov.

 

(1 EUR = 1,0580 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies