Američania a Nemci odmietajú postupovú deľbu bodov

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 09:46 • 2 min
Američania a Nemci odmietajú postupovú deľbu bodov

RECIFE/BRASÍLIA - Dve víkendové remízy 2:2 výrazne zamiešali karty v G-skupine svetového šampionátu vo futbale, kde majú šancu na postup do osemfinále ešte všetky štyri tímy.

slovakia

left justify in out

Všetko je naoko otvorené, ale pri hlbšom pohľade sa javia postupové šance jasnejšie. Vo štvrtok stačí Nemcom s Američanmi vo vzájomnom zápase v Recife remizovať (za istých okolností aj prehrať) a oba tímy si zahrajú vo vyraďovacej časti bez ohľadu na výsledok súbežne hraného súboja Portugalsko - Ghana. Čo si o tom myslí nemecký tréner Američanov Jürgen Klinsmann, ktorý v roku 2006 priviedol práve Nemcov k bronzovým medailám na "domácich" MS a ako hráč má s NatonalElf zlato z MS 1990?

 

"Nebudeme sa koncentrovať na remízový výsledok. Ak sa zrodí remíza, tak len vtedy, keď padnú góly v posledných sekundách zápasu. Myslím si, že oba tímy pôjdu do vzájomného súboja s tým, že ho budú chcieť vyhrať a tým aj celú skupinu," povedal Klinsmann. 

Hummels: "Je nešportové uvažovať o remíze" 
Aj prezident Futbalovej federácie USA Sunil Gulati vraví, že hrať na remízu je podľa neho nepredstaviteľné. "Tento americký tím sa neuspokojí s remízou, lebo má trénera, ktorý na to nie je nastavený. A myslím si, že to isté platí aj o našich súperoch z Nemecka," podotkol Gulati. Asistent nemeckého trénera Hans-Dieter Flick tieto slová potvrdil: "Zaujíma nás len víťazstvo. Proti Američanom to bude ako zápas play-off. Berieme to tak, že sa pre nás už začína vyraďovacia časť." Obranca Mats Hummels pre Kicker zdupľoval: "Je nešportové uvažovať o možnej remíze. Ak by sme hrali na nerozhodný výsledok, bolo by to neférové voči ostatným tímom." Hummels sa vyjadril aj k sile amerického tímu. "Nečakal som, že budú až takí dobrí. Vlani nás však v priateľskom zápase zdolali 4:3 a veľa tým naznačili." 

 

Američania určite nebudú môcť rátať s útočníkom Jozym Altidorom, ktorý si ešte v zápase s Ghanou natiahol zadný stehenný sval na ľavej nohe a odvtedy pauzuje. Podľa Klinsmanna je však šanca, že si ešte v Brazílii zahrá - americkí futbalisti však musia postúpiť do vyraďovacej časti. V nemeckom tíme by už mali byť k dispozícii aj dvaja hráči, ktorých trápili zranenia - stredopoliar Sami Khedira a obranca Jérome Boateng. Podľa Flicka však zaradenie Khediru do základnej zostavy nie je vôbec isté. "Do zápasu s Ghanou naskočil Schweinsteiger ako striedajúci hráč a podal výborný výkon. Uvidíme," povedal Flick na tlačovej konferencii Nemcov. 

Bývalí kolegovia proti sebe 
Jürgen Klinsmann a Joachim Löw sedeli pred ôsmimi rokmi na nemeckej striedačke vedľa seba a spoločne doviedli reprezentáciu k bronzovým medailám na majstrovstvách sveta. Vtedy bol Klinsmann hlavným trénerom a Löw jeho asistentom. Teraz budú stáť proti sebe a pred stretnutím ani počas neho sa rozhodne rozprávať nebudú. "Určite nebudeme mať pred zápasom čas na zdvorilostné telefonáty. Teraz musí ísť kamarátstvo bokom, bude to len o tvrdom biznise," podotkol Klinsmann. 

 

História vzájomných súbojov Nemecka s USA obsahuje deväť stretnutí s bilanciou 6:3 pre európsky tím. Na góly vedú Nemci 21:15. Štvrtkový súboj a Arene Pernambuco v Recife povedie ako hlavný Uzbek Ravšan Irmatov. 

Cristiano Ronaldo: "Sme len priemerné mužstvo" 
Aktéri druhého štvrtkového súboja G-skupiny majú pred sebou náročnú postupovú úlohu. Ghana a Portugalsko sa vo vzájomnom stretnutí pokúsia o víťazstvo a zároveň musia držať prsty Nemcom, aby čo najvyšším rozdielom zdolali Američanov. Ide o to, aby pri rovnosti bodov mohli postúpiť na úkor USA na základe lepšieho skóre. Platí to najmä v prípade Portugalska, ktoré momentálne zaostáva za Američanmi o 5 gólov, kým Ghana o dva. 

 

"Nemáme to vo vlastných rukých, musíme sa spoliehať aj na iných," trefne poznamenal tréner Portugalska Paulo Bento. Po dištanci zavinenom červenou kartou v zápase s Nemeckom by sa do zostavy Portugalcov mal vrátiť obranca Pepe. K dispozícii by mal byť aj líder tímu Cristiano Ronaldo, ktorého trápi ľavé koleno a napriek horšej kondícii v závere zápasu s USA prihral Silvestrovi Varelovi na vyrovnávajúci gól na 2:2. Práve ten zatiaľ udržal Portugalsko pri živote na MS 

 

"Nie sme žiadny toptím, sme len priemerné mužstvo," priznal Ronaldo. "Ani moje výkony nie sú také, aké som si predstavoval," dodal úradujúci najlepší futbalista na svete. 

 

Ghančania zatiaľ podávajú v Brazílii sympatické výkony s neželanými výsledkami. Zverenci trénera Kwesiho Appiaha nezvládajú koncovky zápasov. Od Američanom dostali gól na 1:2 v 86. min a proti Nemcom 20 minút pred koncom neudržali vedenie 2:1. Proti Portugalsku nastúpia Ghančania bez stabilného hráča stredovej formácie Sulleya Muntariho, ktorý musí stáť pre žlté karty. 

 

"Je potrebné ustrážiť Ronalda. Je to najlepší hráč na svete a len dobrou tímovou prácou ho môžeme zastaviť,“ povedal tréner Ghany Kwesi Appiah. K taktike pred rozhodujúcim zápasom o postup poznamenal: "Vždy tvrdím, že najlepšia obrana je útok. Toho sa budeme držať." 

 

Stretnutie Portugalsko - Ghana odohrajú vo štvrtok od 18.00 h SELČ na Estádio Nacional v Brasílii a hlavným rozhodcom bude Nawaf Shukralla z Bahrajnu. 

Tabuľka G-skupiny: 
1. Nemecko 2 1 1 0 6:2 4 
2. USA 2 1 1 0 4:3 4 
3. Ghana 2 0 1 1 3:4 1 
4. Portugalsko 2 0 1 1 2:6 1 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona