VIDEO Američan zoskočil z výšky 7620 metrov bez padáka

NETKY.SK • 31 Júl 2016, 13:57 • 2 min
VIDEO Američan zoskočil z výšky 7620 metrov bez padáka

LOS ANGELES - Američan Luke Aikins sa stal prvým človekom na svete, ktorý zoskočil z výšky 7620 metrov bez padáka a bezpečne pristál v sieti. Informovali o tom dnes svetové médiá.

slovakia

left justify in out

Aikins má za sebou celkovo 18.000 zoskokov. Sobotňajší rekord v kalifornskom Simi Valley bol vyvrcholením jeho 26-ročnej kariéry. Skok trval dve minúty a naživo ho vysielala televízna stanica Fox. Štyridsaťdvaročný Aikins letel rýchlosťou 193 kilometrov za hodinu a dopadol na chrbát do 30 x 30 metrovej siete.


"Takmer sa vnášam, je to neuveriteľné," povedal po úspešnom zoskoku. Po dopade sa vyštveral zo siete a objal svoju manželku a syna. "Jednoducho sa to stalo." Priznal však, že pred samotným výkonom bol nervózny.
Až do poslednej chvíle pred pokusom o rekord sa zdalo, že ho bude musieť zrušiť. Organizátori totiž Aikinsovi nechceli z bezpečnostných dôvodov dovoliť skočiť bez padáka. Ten by mu však pridával váhu navyše a mohol by byť nebezpečný pri dopade. Nakoniec mu však povolenie udelili a Aikins mohol uskutočniť svoj osobný ale i svetový rekord.


"Aikinsov zoskok predstavuje vyvrcholenie jeho 26-ročnej kariéry ako aj osobný a svetový rekord pre zoskok z najväčšej výšky bez padáka," povedal parašutistov hovorca Justin Aclin.


Aikins pracuje ako bezpečnostný a tréningový poradca pre americkú asociáciu parašutistov. S touto ideou sa začal zaoberať pred dvoma rokmi.




 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies