Američan Stevie Wonder dnes oslávi 65. narodeniny

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 09:10 • 2 min
Američan Stevie Wonder dnes oslávi 65. narodeniny

LOS ANGELES – Spevák, skladateľ a multiinštrumentalista Stevie Wonder dnes oslavuje 65. narodeniny. Stevland Hardaway Judkins, tak znie jeho rodné meno, sa narodil 13. mája 1950 v meste Saginaw amerického štátu Michigan.

slovakia

left justify in out

Narodil sa slepý, od mala prejavoval výnimočný cit pre hudbu. Jeho prvým hudobným nástrojom bola už v štyroch rokoch fúkacia harmonika. Neskôr sa naučil hrať na klavíri aj ďalších nástrojoch. Na konci 50 rokov sa s matkou aj súrodencami presťahovali do Detroitu.

 

Keď mal Stevie Wonder desať, dostal sa do nahrávacieho štúdia spoločnosti Tamla Motown v Detroite, ktorá združovala výlučne černošských autorov a interpretov populárnej hudby. Prvý singel s nahrávkou I Call It Pretty Music vyšiel 16. apríla 1962, to ešte nemal 12 rokov. Do hitparády sa nedostal, ale šéfovia Motownu verili v skorý úspech. Dostal umelecké meno Little Stevie Wonder, po roku sa dočkal aj prvého veľkého hitu, 13. mája 1963 vychádza singel Fingertips. Táto skladba z koncertu s jeho spevom a hlavne ústnou harmonikou sa dostala na čelo hitparády. Koncert sa nahrával v Detroite a jeho záznam vyšiel aj na LP platni s názvom 12 Year Old Genius. Aj tá sa dostala na prvé miesto rebríčka.

 

V marci 1965 vystupuje prvýkrát na anglickom turné, hitmi sú jeho ďalšie piesne Uptight, I'm Wondering či For Once In My Life. V máji 1969 sa v Bielom dome stretol s prezidentom Nixonom. Výbor pre starostlivosť o postihnutých ľudí mu udelil vyznamenanie Za mimoriadny prínos. Ďalšími hitmi boli skladby My Cherie Amour; Yester-me, Yester-you, Yesterday a Never Had A Dream Come True. Stevie sa oženil 14. septembra 1970, za manželku si zobral Syreetu Wright, sekretárku nahrávacej spoločnosti Tamla Motown.

 

V lete roku 1972 ho pozvali Rolling Stones, spoločne odohrali 50 koncertov v USA a Kanade. Počas ďalšieho turné mal v auguste 1973 vážnu autonehodu a štyri dni ležal v kóme. Po zranení vystúpil prvýkrát až v marci 1975 v newyorskej Madison Square Garden. V máji 1977 bola na prvom mieste americkej hitparády skladba Sir Duke, ktorú venoval známemu džezmenovi Duke Ellingtonovi.

 

V apríli 1978 sa v rodine Wonderovcov narodila dcéra Kita Swan. V decembri 1978 koncertoval v slávnej newyorskej Metropolitan Opera. Po šesťročnej prestávke podnikol v septembri 1980 anglické turné a šesťkrát vypredal londýnsky štadión Wembley. V roku 1984 mal v Spojených štátoch premiéru film The Woman In Red. Režisérom filmu bol Gene Wilder, hudbu k filmu zložil aj Stevie Wonder. Superhitom z neho sa stala pieseň I Just Called To Say I Love You. Viedla rebríčky v Amerike aj Anglicku a Stevie za ňu získal zlatú platňu aj filmového Oscara. Toho venoval Nelsonovi Mandelovi. Znova úspešný bol potom v septembri 1985, americkú hitparádu viedol so skladbou Part-Time Lover, táto bola v Spojených štátoch unikátom, viedla americký popový rebríček, rhythm & bluesový, disko rebríček aj hitparádu súčasnej hudby. V januári 1986 na počesť výročia narodenín Martina Luthera Kinga usporiadal Stevie Wonder tri koncerty – vo Washingtone, New Yorku a Atlante, 11. júna 1988 vystúpil aj na benefičnom koncerte k 70. narodeninám Nelsona Mandelu. Do Siene slávy ho uviedli 18. januára 1989, 29. mája 1989 vystúpil aj v Prahe na Strahovskom štadióne.

 

Bilancia tohto výnimočného umelca predstavuje 47 piesní, ktoré bodovali v americkej singlovej TOP 40, z toho rovná desiatka sa dostala na prvé miesto, osem z nich bolo ocenených zlatou platňou. V anglickej hitparáde to bolo 39 piesní, z nich dve na prvom mieste. Vydal 23 štúdiových, tri soundtracky, štyri live a 15 kompilačných albumov. Debutový album The Jazz Soul of Little Stevie vyšiel v septembri 1962, ten zatiaľ posledný A Time Of Love vyšiel v októbri 2005. Predaj jeho platní prevýšil 100 miliónov nosičov, je držiteľom 25 cien Grammy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies