Američan sa vyhol trestu smrti, za špionáž dostal desať rokov

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 18:45 • 2 min
Američan sa vyhol trestu smrti, za špionáž dostal desať rokov

TEHERÁN - Iránsky odvolací súd zrušil trest smrti pre Američana iránskeho pôvodu usvedčeného zo spolupráce s Ústrednou spravodajskou službou (CIA). Vymeral mu desať rokov vo väzení, informovala dnes agentúra ISNA.

slovakia

left justify in out

Obhajca bývalého príslušníka amerického námorníctva Amira Hekmatiho (31) oznámil, že verdikt súdu je konečný.
      

Hekmati má americké aj iránske občianstvo, narodil sa v Arizone. Jeho otec, profesor, vyhlásil, že jeho syn nie špiónom CIA, píše agentúra AP.
      

Úrady v Teheráne tvrdili, že Hekmati podstúpil špeciálny výcvik a slúžil na vojenských základniach v Iraku a Afganistane predtým, než odišiel do Iránu na špionážnu misiu.
      

Hekmatiho zatkli v roku 2011. Zábery iránskej štátnej televízie zaznamenali mužovo priznanie k špionáži. Televízia uviedla, že Hekmati mal Iráncom ponúknuť zmes pravdivých a falošných informácií a mal čakať na reakciu príslušných miest. Irán však na podvod prišiel a identifikoval zdroj týchto informácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona