Američan Kim bude viesť Svetovú banku aj v druhom funkčnom období

NETKY.SK • 15 September 2016, 19:06 • 2 min
Američan Kim bude viesť Svetovú banku aj v druhom funkčnom období

WASHINGTON - Prezident Svetovej banky (SB), 56-ročný Američan Jim Yong Kim, ktorý vedie inštitúciu od roku 2012, zostane na jej čele aj v druhom funkčnom päťročnom období. Informuje o tom APA.

slovakia

left justify in out

V lehote, v ktorej mohli o funkciu prejaviť záujem iní uchádzači, sa nikto neprihlásil. Lehota sa skončila v stredu (14.9.). Podľa interných predpisov tejto svetovej inštitúcie sa teraz stretne jej výkonná rada s Kimom a konanie na jeho nové vymenovanie uzavrie do začiatku októbra. V októbri sa bude konať výročné rokovanie inštitúcie. Spolu s ním sa uskutoční aj rovnaké podujatie Medzinárodného menového fondu (MMF). Kimovi nedávno vyslovili podporu dôležití vlastníci SB ako USA, Čína, Nemecko a Francúzsko.

 

Terajšie funkčné obdobie sa Kimovi skončí v polovici budúceho roku. Jeho pôsobenie v banke nie je bezproblémové. Začiatkom augusta Združenie pracovníkov SB v otvorenom liste ostro kritizovalo svojho šéfa. Uviedli, že v inštitúcii nastala „kríza vedenia“. Takmer 15.000 pracovníkov v liste upozornilo na netransparentnosť v obsadzovaní manažérskych funkcií, slabosť vedenia a mimoriadne silnú prevahu USA.

 

Tradične sa stáva šéfom Svetovej banky občan Spojených štátov, kým vedúcu pozíciu v MMF obsadzuje Európan. Šéfkou MMF je Francúzka Christine Lagardová. Obe inštitúcie boli založené v roku 1944 na medzinárodnej konferencii v americkom letovisku neďaleko Washingtonu Bretton Woods. Vznikli ako súčasť povojnového plánu víťazných mocností stabilizovať svetový finančný a bankový trh.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies