Američan Dahlgren sa k vraždám v ČR nepriznal ani v poslednom vystúpení pred súdom

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 19:23 • 2 min
Američan Dahlgren sa k vraždám v ČR nepriznal ani v poslednom vystúpení pred súdom

BRNO - Štátna zástupkyňa Ludmila Doležalová navrhuje doživotný trest odňatia slobody pre amerického občana Kevina Dahlgrena, ktorý v procese na Krajskom súde v Brne čelí žalobe zo štvornásobnej vraždy. Podľa jej názoru bol v čase zločinu príčetný.

slovakia

left justify in out

Američan, ktorý počas vyšetrovania kauzy vinu za smrť štvorice príbuzných popieral, využil dnes právo posledného slova a označil ich násilnú smrť za tragédiu. Počas pobytu u nich v Brne-Ivanoviciach nemal údajne žiadnu kontrolu nad svojím konaním. Ani dnes však obžalovaný výslovne neuviedol, že to bol on, kto obete pripravil o život. "Viem, že potrebujem liečenie. Nie je nič, čo by som chcel viac. Chcem byť na tom lepšie," citoval Dahlgrena internetový server iDNES.cz.


Obžalovaný v súdnej sieni dnes podrobne hovoril o svojom niekdajšom psychickom rozpoložení, stavom úzkosti, frustrácii a negatívnych myšlienkach, ktoré vnímal ako cudzí, vnútorný hlas, ktorý by mal počúvať.


Kým podľa štátnej zástupkyne Američan vraždil po predchádzajúcej úvahe a brutálne zlikvidoval funkčnú rodinu, podľa obhajoby nemožno bez priamych dôkazov rozhodnúť o vine obžalovaného. Ak by tak však súd predsa len učinil, mal by Američanovi uložiť trest maximálne v rozmedzí 15-20 rokov odňatia slobody, prípadne zabezpečovaciu detenciu.
Vynesenie rozsudku sa očakáva v stredu.


Dahlgren mal v ČR, kde sa živil ako učiteľ angličtiny, pripraviť v máji 2013 o život sesternicu, jej manžela a ich dvoch synov, teda rodinu, u ktorej býval. O motíve jeho činu panujú iba dohady. Federálny súd vo Virgínii už 12. septembra 2013 rozhodol, že podmienky pre vydanie občana USA Kevina Dahlgrena do ČR boli splnené, i keď Spojené štáty svojich občanov vydávajú na trestné stíhanie do zahraničia iba zriedkavo.


Aj keď prokuratúra vnímala dôkazy českých vyšetrovateľov o Dahlgrenovej vine ako presvedčivé, samotný Američan vinu opakovane popieral. Tvrdil, že po náleze mŕtvych tiel ho chytila panika a preto z obáv pred prenasledovaním odletel do vlasti. Proti tejto verzii však stoja výpovede svedkov i stopy krvi obetí na Američanovom odeve pri návrate do USA, kde ho krátko na to zadržali.
Dahlgrenovmu vydaniu do ČR z augusta 2015 predchádzali dlhé vyjednávania a viacero právnych sporov v USA. Prešli dva roky, kým padli všetky právne prekážky, ktoré bránili jeho vydaniu.
Česká polícia ukončila vyšetrovanie kauzy v priebehu marca a spis odovzdala Krajskej prokuratúre v Brne s návrhom na podanie obžaloby. Následne podalo tamojšie štátne zastupiteľstvo žalobu na Krajský súd v Brne.


Za jeden z kľúčových aspektoch sa považuje znalecký posudok z odboru psychiatrie, v zmysle ktorého si Američan v čase činu uvedomoval svoje konanie a je zaň preto trestne zodpovedný. Americký posudok, o ktorý sa opierala v procese obhajoba, konštatuje psychózu, ktorá ovplyvnila jeho konanie v roku 2013.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona