American Airlines zápasia s finančnými problémami

NETKY.SK • 4 Október 2011, 20:26 • 2 min
American Airlines zápasia s finančnými problémami

American Airlines zápasia s finančnými problémami

slovakia

left justify in out

img

Tretia najväčšia nemecká letecká spoločnosť American Airlines a jej matka AMR Corporation rýchlo strácajú na burze dôveru. V pondelok (3. 10.) klesla hodnota ich akcií v New Yorku až o 41 %. Tlak na ich predaj bol taký silný, že obchodovanie s nimi bolo viackrát prerušené.
Pokles kurzu súvisí so špekuláciami, že AMR požiada o ochranu pred veriteľmi, čím by manažment získal čas na konsolidáciu podnikania a financií centrály a jej dcér.
Hovorca AMR povedal, že napriek chýrom a špekuláciám nie je nesolventnosť cieľom vedenia spoločnosti. Uvedomuje si, že podnik musí zlepšiť svoju bilanciu a upriamuje sa na splnenie neodkladnej úlohy.
Mnoho analytikov však očakáva, že AMR bude pokračovať v sérii stratových rokov. Ak dôjde k poklesu konjunktúry, počítajú s tým, že spoločnosť požiada o ochranu pred veriteľmi.
Problémy American Airlines môžu pocítiť aj hlavní svetoví výrobcovia veľkých lietadiel: Airbus a Boeing. Spoločnosť si v júli u nich objednala stovky lietadiel. Airbus by ich mal dodať 260 a na 365 získal predbežnú objednávku, Boeing by mal pre ňu vyrobiť 200 strojov a na 100 získal opciu.
Hodnota objednávok dosiahla okolo 40 miliárd USD (30,01 miliardy eur). Finančne slabým aerolíniám však obaja výrobcovia vyšli pri ich nákupe v ústrety a na prvých 230 lietadiel im spolu poskytli pomoc na lízingové dohody 13 miliárd USD.

Zdroj: TASR/Financial Times Deutschland



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona