Američanka a Nórka zdolali pred desiatimi rokmi Antarktídu na lyžiach

NETKY.SK • 11 Február 2011, 13:10 • 2 min
Američanka a Nórka zdolali pred desiatimi rokmi Antarktídu na lyžiach

Američanka a Nórka zdolali pred desiatimi rokmi Antarktídu na lyžiach

slovakia

left justify in out

Američanka Ann Bancroftová a Nórka Liv Arnesenová ako prvé ženy na svete pred desiatimi rokmi zdolali za cca 90 dní na lyžiach Antarktídu. Na lyžiach prekonali 2700 kilometrov. Do cieľa sa dostali 13. februára 2001.
      Obe nebojácne bádateľky, vtedy 45-ročná Ann Bancroftová a 47-ročná Liv Arnesenová snívali o tomto dobrodružstve už od detstva. Prípravami na expedíciu strávili dva roky. Museli pritom počítať aj s vetrom, ktorý miestami dosahoval nárazovú rýchlosť 160 kilometrov za hodinu, či s teplotou mínus 34 stupňov Celzia. Dobrodružstvo si vyžiadalo ako obeť aj ich vlasy, ktoré si ostrihali aby im nezavadzali. Ľadových medveďov sa obávať nemuseli, tí ich čakali až o niekoľko rokov na expedícii v Arktíde.
      Dvojica žien vyrazila na cestu 13. novembra 2000 zo Zeme kráľovnej Maud, prešla cez Južný pól, prekonala ľadovec Axela Heiberga, Rossov šelfový ľadovec a Rossovo more. Každá ťahala sane s nákladom vážiace 115 kilogramov. Aby napredovali rýchlejšie, využívali na ťahanie nákladu pri priaznivom vetre dve improvizované plachty.
      Po dosiahnutí cieľa sa bádateľky ocitli pred záverečnou časťou expedície. Museli sa dostať po ľade k lodi vzdialenej 800 kilometrov, ktorá ich mala odviesť. Poveternostné podmienky sa však medzitým zhoršili a nebolo isté, či sa cestovateľkám podarí dôjsť k lodi ešte pred nástupom zimy, na južnom póle mimoriadne krutej. Z týchto dôvodov sa rozhodlo vedenie expedície celú akciu prerušiť a dvojicu cestovateliek dopraviť do bezpečia pomocou lietadla.
      Vôbec prvou ženou, ktorá vkročila na nehostinný mrazivý kontinent bola v roku 1935 Nórka Caroline Mikkelsenová, manželka kapitána veľrybárskej lode. Prvými ženami, ktoré v Antarktíde strávili zimu v roku 1947 boli manželky výskumníkov Američanky Edith Ronneová a Jennie Darlingtonová. Pani Darlingtonová sa však neskôr vo svojej knihe My Antarctic Honeymoon (Moje antarktické medové týždne) vyznala, že na základe svojich skúseností si nemyslí, že ženy patria do Antarktídy.
      Ruská geologička Mária Vasiljevna Klenová strávila v roku 1956 určitý čas v Antarktíde ako členka oceánografickej expedície a prispela k vzniku prvej sovietskej mapy kontinentu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies