Američania plánujú zatvoriť základňu Bondsteel - albánska lobby sa búri

NETKY.SK • 4 Január 2012, 09:00 • 2 min
Američania plánujú zatvoriť základňu Bondsteel - albánska lobby sa búri

Američania plánujú zatvoriť základňu Bondsteel - albánska lobby sa búri

slovakia

left justify in out

img

Americkí vojaci čoskoro opustia Kosovo, a to aj napriek hlasným protestom albánskej lobby v USA, ktorá tvrdí, že takýto krok by mohol vyvolať novú nestabilitu v regióne. Informoval dnes o tom srbský spravodajský server RTS.
V Kosove sa podľa neho zatvára veľká americká základňa Bondsteel pri meste Uroševac, na ktorej sa v roku 1999 nachádzalo dokonca až 7000 amerických vojakov. 
Spojené štáty plánujú do konca tohto roka stiahnuť svojich vojakov z Kosova v súlade so všeobecnými úspornými opatreniami v americkej armáde. Tieto správy sa stretli s nesúhlasom niektorých politikov i analytikov, uviedla albánska agentúra NOA. Podľa nej môže byť totiž odchod amerických vojakov zo základne Bondsteel novým alarmom nestability v Kosove.
Predseda Americko-albánskej občianskej ligy Joe Diogardi a niekoľko ďalších albánskych lobistov o tejto otázke rokovali s americkým kongresmanom Buckom McKeonom, predsedom kongresového výboru pre ozbrojené sily.
Predstavitelia ligy nástojili na tom, aby sa stiahnutie amerických vojakov odložilo do vyriešenia situácie na väčšinou Srbmi obývanom severe Kosova - americké jednotky sú podľa nich totiž "jedinou pravou prekážkou expanzívnych cieľov Srbska".
Veľká základňa Bondsteel pri Uroševci pre USA predstavuje "finančnú záťaž", uviedol RTS. Americkí diplomati ohlásili, že Washington nechce "prevádzkovať toho viac, ako je nevyhnutné", najmä v regiónoch, ktoré sa "už nenachádzajú vysoko na zozname amerických priorít".
Albánski lobisti v USA by chceli, aby Američania odovzdali Bondsteel Turkom, ktorí sú "oddanými spojencami" Kosova.
Základňa Bondsteel bola vybudovaná v júni 1999 bezprostredne po príchode amerických vojakov do Kosova. V súvislosti s touto základňou sa spomína aj niekoľko doposiaľ nevyjasnených kontroverzií. V správe Rady Európy z roku 2005 sa napríklad Bondsteel označuje za "malé Guantánamo", pretože tu údajne prebiehali sporné aktivity v súvislosti s radikálnymi islamistami.
V máji 2001 z Bondsteelu utiekol Albánec Fljorim Ejupi, podozrivý z nastraženia nálože pod autobus srbskej spoločnosti Nišekspres. Explózia si pri meste Podujevo vyžiadala 11 obetí a 40 zranených. 
Z tejto základe bol do Nemecka tajne prevezený aj z vojnových zločinov podozrivý kosovský expremiér Ramush Haradinaj po tom, čo utrpel zranenia pri prestrelke s členmi znepriateleného klanu Misaj. Americkí policajti vtedy z miesta činu odniesli všetok dôkazový materiál, dodal spravodajský server RTS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies