Ambulantný predaj sa už čoskoro rozšíri o ďalší sortiment potravín

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 16:26 • 2 min
Ambulantný predaj sa už čoskoro rozšíri o ďalší sortiment potravín

BRATISLAVA - Sortiment výrobkov, najmä potravín, povolených predávať ambulantným spôsobom by sa mal už čoskoro rozšíriť.

slovakia

left justify in out

Na trhových miestach v obciach a mestách sa budú môcť predávať všetky druhy potravín, vrátane mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov, a to bez ohľadu na to, či v obci je predajňa potravín. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR novelou zákona o ochrane spotrebiteľa, v rámci ktorej sa nepriamo novelizoval aj zákon o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, presadilo svoj pôvodný návrh.
     

"Spestrí sa ponuka pre spotrebiteľov, napríklad nie všade kamenná predajňa predáva čerstvé mäso, často sú to len mrazené alebo vákuovo balené mäsové výrobky. Takto bude zabezpečené zásobovanie aj v tých obciach, kde nie je žiadna kamenná predajňa," povedala pre TASR hovorkyňa MH SR Miriam Žiaková. "Takýto predaj umožňuje legislatíva EÚ. S rozšírením predaja súhlasili aj orgány kontroly potravín v SR," doplnila.
     

Predávať výrobky alebo poskytovať služby na trhovom mieste naďalej bude možné len na základe povolenia obce, ktorej predajca preukáže splnenie podmienok, a to predložením príslušných dokladov. 
     

"Predávať na týchto miestach môžu tak fyzické, ako aj právnické osoby s oprávnením na podnikanie, ale aj fyzické osoby predávajúce rastlinné a živočíšne výrobky z vlastnej pestovateľskej alebo chovateľskej činnosti, alebo lesné plodiny, a tiež fyzické osoby predávajúce vlastné použité výrobky v primeranom množstve medzi sebou. Napríklad, pri predaji prebytkov z vlastnej pestovateľskej činnosti bude musieť preukázať vlastníctvo pozemku alebo nájom či iný vzťah, ktorý ho oprávňuje pozemok užívať. Podmienky predaja upravuje obec všeobecne záväzným nariadením, v ktorom určí aj druh predávaných výrobkov. Niektoré výrobky sú zakázané alebo ich predaj je obmedzený," doplnila hovorkyňa MH SR. 
     

Zatiaľ, až do zverejnenia novely zákona, ktorú v stredu (9. 7.) schválila NR SR, platí, že v obci, na území ktorej je umiestnená prevádzkareň s predajom potravín určená pre konečného spotrebiteľa, možno ambulantne predávať iba jedlá a nápoje určené na priamu konzumáciu na mieste, balenú zmrzlinu i ovocie a zeleninu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies