Ambulantní lekári nevedia, ako liečiť pacientov ivermektínom. Rezort zdravotníctva im neposkytol základné informácie!

NETKY.SK • 22 Február 2021, 11:20 • 2 min
Ambulantní lekári nevedia, ako liečiť pacientov ivermektínom. Rezort zdravotníctva im neposkytol základné informácie!

BRATISLAVA – Ambulantní lekári nemajú dostatok informácií o liečbe ivermektínom. Obrátili sa preto na rezort zdravotníctva.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ambulantní lekári sa posťažovali, že im chýbajú základné medicínske informácie o liečbe ivermektínom. Upozornila na to Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS).

 

Lekárom chýbajú základné informácie

V liste žiadajú lekári Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR o oficiálne informácie o indikáciách, kontraindikáciách a dávkovaní liečiva. Informovala o tom prezidentka SVLS Monika Palušková.

 

Prečítajte si tiež: Dnes by na Slovensko malo doraziť veľké množstvo lieku na COVID-19, Ivermektín

 

Ako uviedla v stanovisku spoločnosť, ambulantným lekárom chýbajú základné informácie, ako majú lieky predpisovať.  

 

„Lekár musí tiež pacientovi poskytnúť informácie týkajúce sa indikácií, kontraindikácií, dávkovania lieku a súčasne ho musí aj upozorniť na nežiaduce účinky lieku. Žiadnu z uvedených informácií zdravotnícki pracovníci na Slovensku zatiaľ nemajú od MZ SR k dispozícii," zhodnotila SVLS v liste.

 

Ivermektín schválilo ministerstvo na pol roka

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zhodnotil, že nebol zapojený do posudzovania a schvaľovania použitia ivermektínu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Marek Krajčí na tlačovej konferencii zhodnotil situáciu na Slovensku a vyjadril sa i k Ivermektinu

 

Preto sa predpokladá, že potrebné dokumenty má k dispozícii rezort zdravotníctva, keďže vydalo potrebné povolenie.

 

Ministerstvo tento neregistrovaný liek schválilo na používanie počas pandémie nového koronavírusu koncom januára. Na terapeutické využitie sa nateraz môže na Slovensku používať pol roka.

 

Tento liek sa pritom bežne používa v celom svete, pričom pri liečbe pľúcneho ochorenia COVID-19 výrazne zmierňuje príznaky. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona