Ambulantní lekári napísali pre nedostatok vakcín list premiérovi

NETKY.SK • 14 December 2015, 07:58 • 2 min
Ambulantní lekári napísali pre nedostatok vakcín list premiérovi

BRATISLAVA - Lekári sa pre nedostatok vakcín na povinné očkovanie detí obrátili tento týždeň listom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR, ktorá reprezentuje mnohé ambulancie, ho v ňom žiada o urýchlené riešenie "vážneho problému očkovacích látok, ktorý ohrozuje zdravie a život našich detí". Podľa šéfa rezortu zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) ide o celoeurópsky a nielen slovenský problém.

 

Ambulantní lekári upozorňovali na nedostatok vakcín už začiatkom júna na stretnutí s ministrom. "Situácia sa počas roka nezlepšovala, skôr naopak. Výsledkom je, že v týchto mesiacoch je absolútny nedostatok očkovacích látok, čo môže mať veľmi negatívny vplyv na zdravie detí a zvyšuje sa riziko ochorení, ktorým sa dá predísť ich očkovaním. S takýmto stavom sme sa v novodobej histórii Slovenska nestretli," píše v liste prezident ASL AR Marián Šóth.

 

Ministerstvo situáciu podľa svojho šéfa rieši a na dennej báze komunikuje s výrobcami a distribútormi. Poukazuje, že s nedostatkom vakcín majú problém aj iné európske krajiny. "Snažíme sa, aby nedostatok nebol. Štát môže do toho vkročiť iba v čase pandémie. My v tejto situácii vyjednávame s výrobcami, distribútormi a zdôrazňujem, je to celoeurópska situácia," povedal Čislák. Odmietol, že by v tomto prípade išlo o núdzový stav.

 

Problém má byť najmä s dvoma vakcínami, a to Infanrix – hexa a Priorix, informoval denník Sme. Prvou sa očkuje proti viacerým ochoreniam, napríklad záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu či detskej mozgovej obrne. Druhá je prevenciou voči osýpkam, mumpsu a červienkou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies