Ambulantné pohotovosti fungujú od nedele po novom

NETKY.SK • 2 Júl 2018, 06:00 • 2 min
Ambulantné pohotovosti fungujú od nedele po novom

BRATISLAVA - Ambulantné pohotovosti fungujú od nedele po novom. Organizátor doteraz chýba na 17 zo 136 bodov pohotovostí pre deti a dospelých. Vyplýva to z počtu organizátorov, ktorí si od ministerstva zdravotníctva prevzali povolenia a poverenia na ich prevádzkovanie.

slovakia

left justify in out

Organizátor chýba ambulantným pohotovostiam pre dospelých v Senci, Detve, Gelnici, Krupine, Poltári, Stropkove, Turčianskych Tepliciach, a Žarnovici. Nemajú ho ani ambulantné pohotovosti pre deti a dorast v Bánovciach nad Bebravou, Dubnici nad Váhom, Malackách, Revúcej, Veľkom Krtíši. V Zlatých Moravciach a Lučenci chýba organizátor pre oba typy pohotovostí.

 

Systém fungovania lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) sa zmenil od júla, po novom pôjde o ambulantnú pohotovostnú službu (APS). Ministerstvo ubezpečuje, že napriek doterajšiemu neobsadeniu niektorých bodov dostupnosť zdravotnej starostlivosti zostane zachovaná a pohotovostí bude viac ako doteraz.

 

Celkovo má byť 75 ambulantných pohotovostí pre dospelých a 61 ambulantných pohotovostí pre deti a dorast v pevnej sieti. Pevná sieť bude cez pracovný týždeň fungovať od 16.00 h do 22.00 h, v súčasnosti bola LSPP otvorená do rána. Počas víkendu alebo sviatku bude fungovať od 07.00 h do 22.00 h.

 

"Chceme zdôrazniť, že v prípade akútnej zmeny zdravotného stavu je k dispozícii posádka ambulancie záchrannej zdravotnej služby. Ambulantná pohotovostná služba je len akousi predĺženou rukou štandardných ordinačných hodín klasickej ambulancie všeobecného lekára či pediatra pri život neohrozujúcej náhlej zmene zdravotného stavu," zhrnula hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

 

APS slúži najmä pre prípady náhlej zmeny zdravotného stavu, ktorá bezprostredne neohrozuje život. "Teda pre prípady, keď by pacient za normálnych okolností využil služby všeobecného lekára," uviedla Eliášová. Zdôrazňuje, že APS nie je pre ťažké stavy, ako napríklad infarkty alebo vážne zranenia. "O takýchto pacientov je bezodkladne postarané na urgentných príjmoch v nemocniciach, v prípade potreby sa priamo volá záchranka," dodala Eliášová.

 

Od 15. júna nastala ešte ďalšia zmena, pohotovostná lekáreň v každom okrese bude otvorená do 22.30 h. "Ministerstvo zdravotníctva vychádza v ústrety pacientom, aby sa dostali k svojim liekom a nemuseli čakať do nasledujúceho dňa. Príslušný vyšší územný celok určí, ktorá lekáreň v danom okrese bude mať pohotovostnú službu," vysvetlila Eliášová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona