Ambulantné pohotovosti by mali fungovať iba do 22.00 h.

NETKY.SK • 4 Október 2011, 20:22 • 2 min
Ambulantné pohotovosti by mali fungovať iba do 22.00 h.

Ambulantné pohotovosti by mali fungovať iba do 22.00 h.

slovakia

left justify in out

img

Brány ambulantných a zubných pohotovostí by sa mali od apríla budúceho roku zatvárať už od 22.00 h. V dňoch pracovného pokoja by mali ambulantné pohotovosti fungovať od 07.00 do 22.00 h. Zmeny vo fungovaní Lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) navrhlo ministerstvo zdravotníctva podľa ktorého bolo nepretržité fungovanie LSPP neefektívne. Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti tiež počíta so zmenou názvu tejto služby, a to na ambulantnú pohotovostnú službu. Návrh musí ešte odobriť vláda, parlament a prezident.

Poskytovanie zdravotnej starostlivosti po 22.00 h má zabezpečovať ústavná pohotovostná služba a záchranná zdravotná služba. Doterajšia úprava poskytovania nepretržitej lekárskej služby prvej pomoci bola pre lekárov veľmi zaťažujúca a neúnosná, upozornilo ministerstvo. Jej vyťaženosť mala byť pritom minimálna. Podľa analýzy ministerstva v čase od 22.00 do 7.00 h. pripadal približne jeden pacient na jednu ambulanciu LSPP a následne bol odoslaný na ústavnú pohotovostnú službu.

Po novom by na pohotovostiach mohli slúžiť aj lekári so špecializáciou v inom odbore, ako je všeobecné lekárstvo, čo má prispieť k profesionalizácii služby. Možnosť vykonávania výjazdovej návštevnej ambulantnej pohotovostnej služby sa ponecháva, aj keď ministerstvo začiatkom roka pôvodne avizovalo jej zrušenie.

Riešenie problematiky LSPP dlhodobo žiadajú všeobecní lekári. Tí sa už v januári 2009 na zasadnutí parlamentného zdravotníckeho výboru sťažovali poslancom na porušovanie ich práv a slobôd garantovaných Ústavou SR. V petícii žiadali riešenie platenia LSPP a jej zlej organizácie. Systém fungovania pohotovostí okrem lekárov kritizovala aj Generálna prokuratúra (GP) SR. Upozornila, že nie je v ľudských silách pracovať kvalitne a bezpečne bez nároku na oddych nepretržite 32 hodín, a to aj opakovane v priebehu krátkeho obdobia.

Na sťažnosti lekárov rezort zdravotníctva za bývalej garnitúry reagoval vytvorením analýzy riešenia LSPP, ktorá ukázala, že sieť poskytovateľov LSPP je výrazne predimenzovaná. Na jej základe predložil poslanec Jozef Valocký (Smer-SD) novelu zákona o poskytovateľoch, v ktorej chcel fungovanie pohotovostí obmedziť do polnoci. Z rokovania parlamentu ju však nakoniec stiahol.

LSPP je zdravotná starostlivosť (ZS), ktorou sa v súčasnosti zabezpečuje nepretržitá dostupnosť všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre deti a dospelých a špecializovanej zubno-lekárskej starostlivosti. Nejde o zabezpečovanie neodkladnej ZS v život ohrozujúcich a urgentných situáciách. LSPP je segment pokračovania tzv. lekára prvého kontaktu po skončení jeho ordinačných hodín.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies