Ambulanciám hrozia vysoké pokuty v tisíckach eur za vyberanie nepovolených poplatkov

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 09:27 • 2 min
Ambulanciám hrozia vysoké pokuty v tisíckach eur za vyberanie nepovolených poplatkov

BRATISLAVA - Ambulanciám hrozí za vyberanie nepovolených poplatkov pokuta do výšky 10.000 eur.

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) tvrdí, že nemieni rešpektovať vyberanie úhrad za služby, ktoré sú plne hradené z verejného zdravotného poistenia. Sankcia sa bude napríklad týkať objednávania pacientov na presný čas v rámci ordinačných hodín, vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú rezort zdravotníctva po dlhšom čase od avizovania zmien predložil do medzirezortného pripomienkového konania. Schváliť to ešte bude musieť vláda a parlament.

 

Poplatok za objednanie sa na presný čas nemôžu ambulancie zo zákona v súčasnosti vyberať. Pacientske organizácie však dlhodobo poukazujú, že sa tak deje. Drucker preto pokutu podľa jeho slov sprísnil. Sankcionované budú aj externé spoločnosti, ktoré objednávanie ľudí k lekárovi za úhradu často označovali za "manažovanie pacienta". Drucker povedal, že si dá na to pozor.

 

Pokuty bude udeľovať samosprávny kraj. "A to komukoľvek, kto akýmkoľvek plnením podmieňuje objednanie osoby na vyšetrenie, ktoré je plne hradené z verejného zdravotného poistenia, požaduje od osoby odplatu za objednanie na akékoľvek vyšetrenie alebo vyberie od osoby odplatu za akékoľvek objednanie na vyšetrenie," píše sa v právnej norme.

 

Drucker v novele stanovuje i minimálny rozsah ordinačných hodín pre všeobecných lekárov. Mali by trvať najmenej 30 hodín do týždňa s tým, že najmenej dvakrát budú do 14.00 h. Ambulancie môžu dostať pokutu do výšky 2000 eur, ak by ju poskytovali v menšom rozsahu. Ak to budú porušovať opakovane, sankcia sa môže vyšplhať na oveľa vyššiu sumu.

 

Schvaľovať a potvrdzovať ordinačné hodiny a pokutovať ambulancie by mal samosprávny kraj. Ten môže "v prípadoch hodných osobitného zreteľa" schváliť aj menší rozsah ordinačných hodín. Ide napríklad o situácie, v "ktorých by bolo ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti"Rozhodnutie o uložení pokuty zo strany samosprávneho kraja by malo obsahovať aj povinnosť vrátiť neoprávnenú úhradu a lehotu na jej vrátenie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona