Ambasáde USA v Bratislave postavia novú budovu, z Hviezdoslavovho nám. odíde

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 12:04 • 2 min
Ambasáde USA v Bratislave postavia novú budovu, z Hviezdoslavovho nám. odíde

BRATISLAVA - Americká ambasáda odíde z Hviezdoslavovho námestia v Bratislave. Ministerstvo zahraničných vecí USA jej totiž chce postaviť novú budovu.

slovakia

left justify in out

Tá súčasná v centre vraj nespĺňa bezpečnostné parametre. S plotom, ktorý ju dnes na námestí chráni, má problém aj hlavné mesto. Na námestí ho nechce.

 

"Ministerstvo sa rozhodlo na základe toho, že súčasná budova veľvyslanectva USA nespĺňa bezpečnostné parametre, ktoré stanovil Kongres USA pre americké diplomatické misie na celom svete," informovala TASR mediálna koordinátorka americkej ambasády Natália Pindrochová. 

 

Nová budova má podľa Pindrochovej poskytnúť bezpečné a funkčné priestory pre amerických a slovenských zamestnancov, ako aj pre 6500 Slovákov, ktorí veľvyslanectvo navštevujú každý rok. "Táto budova nahradí súčasné veľvyslanectvo, ktoré bolo pôvodne zakúpené už v roku 1948, oficiálne znovuotvorené v máji 1991 ako generálny konzulát a stalo sa veľvyslanectvom v roku 1993, keď Slovensko získalo samostatnosť," priblížila Pindrochová.

 

Výstavba nového veľvyslanectva v Bratislave má trvať päť až šesť rokov. "Prvý krok – nájsť a kúpiť vhodný pozemok - obvykle trvá dva roky a viac," podotkla Pindrochová s tým, že po zakúpení pozemku sa pristúpi k vypracovaniu návrhu a výstavbe, čo obvykle trvá ďalších tri až päť rokov. V najbližších mesiacoch má vyslať Ministerstvo zahraničných vecí USA do Bratislavy plánovací tím, ktorý sa stretne s predstaviteľmi miestnych inštitúcií a odborníkmi na reality.

 

O tom, že by sa mohla americká ambasáda presťahovať, diskutovali bratislavskí mestskí poslanci s americkým veľvyslancom v SR Theodorom Sedgwickom ešte koncom minulého mesiaca. Poslancom totiž prekáža bezpečnostný plot, ktorý výrazne zasahuje do námestia a Paulínyho ulica je preň neprejazdná. 

 

Vo štvrtok 22. mája by malo zastupiteľstvo rokovať o predĺžení nájomnej zmluvy pre ambasádu, ktorá sa týka pozemkov okolo budovy. Podľa návrhu uznesenia ju majú predĺžiť o 18 mesiacov, teda do 15. augusta 2016. "Mesto Bratislava vníma toto predĺženie ako posledné," uvádza sa v navrhovanom uznesení. Ak ho zastupiteľstvo schváli, ambasáda bude musieť z predmetu nájmu odstrániť parkovacie miesta a skladovacie priestory.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies