Ambasáda USA odsúdila pochod chorvátskych ultrapravičiarov s americkou vlajkou

NETKY.SK • 27 Február 2017, 16:13 • 2 min
Ambasáda USA odsúdila pochod chorvátskych ultrapravičiarov s americkou vlajkou

ZÁHREB - Veľvyslanectvo USA dnes odsúdilo nedeľný pochod skupiny krajne pravicových nacionalistov v chorvátskom hlavnom meste Záhreb, ktorí tiež mávali americkou vlajkou.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanectvo v dnešnom vyhlásení uviedlo, že "čo najdôraznejšie odmieta neonacistické a proustašovské názory vyjadrené v nedeľu počas demonštrácie hŕstky ľudí v Záhrebe".

Protestujúci boli oblečení v čiernych odevoch a skandovali heslá, používané pronacistickým ustašovským režimom počas druhej svetovej vojny. Demonštranti tiež volali po vyhnaní "všetkých nepriateľov" z Chorvátska a jeho vystúpení z Európskej únie

Demonštranti boli členmi malej, krajne pravicovej Autochtónnej chorvátskej strany práva (A-HSP), ktorá nemá zastúpenie v parlamente. Polícia po proteste vodcu A-HSP zadržala.

Ustašovci zabili počas vojny vo svojich koncentračných táboroch desaťtisíce Židov, Srbov, Rómov a protinacisticky orientovaných Chorvátov. Koncentračný tábor Jasenovac bol dokonca aj niektorými nacistickými dôstojníkmi pokladaný na hrôzostrašné miesto.

"Odsudzujeme akýkoľvek pokus spájať USA s touto nenávistnou ideológiou. Je to urážka pamiatky 186.000 amerických vojakov, ktorí padli v Európe v boji proti nacistickému Nemecku a miliónov nevinných obetí druhej svetovej vojny," napísalo v tejto súvislosti americké veľvyslanectvo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona