Ambasáda USA bude za bezpečnostný plot platiť viac

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 09:03 • 2 min
Ambasáda USA bude za bezpečnostný plot platiť viac

BRATISLAVA – Americké veľvyslanectvo bude za nájom mestských pozemkov pod bezpečnostným plotom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave platiť viac.

slovakia

left justify in out

Rozhodli o tom bratislavskí mestskí poslanci na štvrtkovom zasadnutí zastupiteľstva s tým, že ambasáda bude mať na ďalšie tri roky nájomné jedno euro za meter štvorcový za deň, čo pri výmere 1 318 metrov štvorcových predstavuje sumu približne 481-tisíc eur ročne. Súčasná zmluva s hlavným mestom na prenájom pozemkov vyprší v auguste. Dodatok k Zmluve o nájme je, aby nájomca mestské uznesenie podpísal do šesťdesiat dní od jeho schválenia. V prípade, že dodatok k nájomnej zmluve nájomca v uvedenom termíne nepodpíše, toto uznesenie stratí platnosť.

 

S pozmeňujúcim návrhom prišli mestskí poslanci Ján Budaj a Pavol Bulla. Pôvodne Mestská rada Mestskému zastupiteľstvu hlavného mesta SR Bratislavy odporučila schváliť predĺženie nájmu o jeden rok, čo by bol 15. august 2017, nájomné malo byť rovnako jedno euro za meter štvorcový za deň. Nájomca je oprávnený uplatniť dvojročnú opciu, pokiaľ minimálne dva mesiace pred uplynutím doby nájmu preukáže platné stavebné povolenie na výstavbu nového zastupiteľstva Spojených štátov amerických v Bratislave.

 

Ako po hlasovaní poslancov povedal šéf amerického veľvyslanectva na Slovensku Liam Wasley, ambasáda si trpezlivosť Bratislavčanov veľmi cení. „V súčasnosti však náš rozpočet nepočíta s takouto sumou. Touto otázkou sa bude musieť zaoberať Washington a ministerstvo zahraničných vecí USA i slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Sme však vďační, že bratislavské mestské zastupiteľstvo sa zhodlo na ďalšom predĺžení nájomnej zmluvy,“ zhrnul.

 

Plot a zmluvu s americkou ambasádou kritizoval bratislavský mestský a staromestský miestny poslanec Martin Borguľa. „Som presvedčený o tom, že keby sme dnes nepredĺžili nájomnú zmluvu, tak na konci mesiaca august ten plot zmizne a určite by sa našli opatrenia, ktoré by USA zabezpečili bezpečnosť. Žiaľ, zas sme zobrali priestor Bratislavčanom a turistom,“ poznamenal po hlasovaní Borguľa.

 

Americká ambasáda má mestské pozemky na Hviezdoslavovom námestí a Paulínyho ulici s rozlohou približne 1 300 metrov štvorcových prenajaté od roku 2005. Bezpečnostné opatrenia okolo budovy na Hviezdoslavovom námestí spravilo veľvyslanectvo v súvislosti s teroristickým útokmi v New Yorku z 11. septembra 2001. Vtedajší nájom bol stanovený na jednu korunu (v prepočte 0,03 eura) na rok za celý predmet nájmu.

 

O odchode americkej ambasády z Hviezdoslavovho námestia sa hovorí už približne dva roky. Vtedy veľvyslanectvo žiadalo o predĺženie nájmu na mestské pozemky, desaťročná zmluva z roku 2005 totiž mala vo februári 2015 vypršať. Vtedajším bratislavským mestským poslancom sa však ďalšie predlžovanie nájmu pre bezpečnostné opatrenia ambasády nepozdávalo a navrhovali, aby americké veľvyslanectvo plot odstránilo alebo si našlo vhodnejšie miesto pre svoje sídlo. Ambasáda na základe viacerých rokovaní so samosprávou vyhodnotila svoje možnosti a rozhodla sa, že si buď nájdu, alebo postavia novú budovu. Takýto proces však trvá roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona