Amazonský dažďový prales môže do dvoch rokov začať kolabovať

NETKY.SK • 28 Október 2019, 20:15 • 2 min
Amazonský dažďový prales môže do dvoch rokov začať kolabovať

Stále rýchlejší výrub lesov spojený s politikou brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara môžu zničiť základný princíp fungovania amazonského dažďového pralesa už do dvoch rokov, varujú vedci.

slovakia

left justify in out

Známa americká ekonómka tvrdí, že do dvoch rokov prestane byť amazonský dažďový prales schopný vytvárať dostatok dažďa, aby udržal sám seba dostatočne zásobovaný vodou.

 

A to povedie k jeho pomalej degradácii v obyčajnú suchú savanu - a do atmosféry to uvoľní ďalšie miliardy ton uhlíka, ktoré sú tam doteraz viazané.

 

Vplyvy budú ničivé nielen pre Latinskú Ameriku, ale pre celú planetu. S týmto varovaním prišla Monica de Bolleová, výskumníčka v oblasti ekonomických vied, ktorá pracuje na Petersonovom Inštitúte vo Washingtone.

 

Jej správa vyvolala medzi klimatológmi ostrú kontroverziu: mnoho z nich s ňou súhlasí, podľa mnohých iných je ale alarmistická a tento okamih nastane až za 15-20 rokov. Kto má pravdu zatiaľ nie je isté - aj ak by bol pád amazonského pralesa vzdialený "až" 20 rokov, rovnako by to bolo maximálne alarmujúce.

 

img

 

Amazónia sa mení

 

De Bolleová tiež prišla s niekoľkými návrhmi, ako problém riešiť, všetky ale narážajú na plány Bolsonarovej vlády. Tá má s Amazóniou úplne iné zámery: chce tu ťažiť ako drevo, tak i nerastné bohatstvo. Má v tom podporu farmárov, ktorí tu žijú - tiež pre nich je lákavé zmeniť neúrodný les na pole alebo pasienky.

 

Od tej doby, čo sa Bolsonaro v januári ujal úradu, výrazne vzrástlo množstvo lesných požiarov, prezident sa dostal do ostrých sporov s vedcami, nadáciami na ochranu prírody aj radom politikov. Údaje o zrýchlenej deforestácii, ktoré zverejnila brazílska vesmírna agentúra, ukazujú, že medziročne sa množstvo novo vyrúbanej plochy zväčšilo o 222 percent.

 

Autorka štúdie verí, že Bolsonaro bude v podobne rýchlom výrube pokračovať aj ďalšie roky, že kvôli zvyšujúcim sa teplotám bude pribúdať požiarov a že prales bude kombináciou uvedených prípadov pod takým silným tlakom, že do dvoch rokov dôjde k narušeniu procesov, ktoré ho robia tým, čím je.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies