Amazon plánuje otvoriť v Poľsku tento rok piate logistické centrum

NETKY.SK • 20 Február 2017, 17:18 • 2 min
Amazon plánuje otvoriť v Poľsku tento rok piate logistické centrum

SEATTLE - Americký internetový obchod Amazon plánuje otvoriť v Poľsku tento rok piate logistické centrum. Oznámila to dnes spoločnosť, ktorej najväčšia stredoeurópska krajina na jednej strane vyhovuje pre veľkú a dostatočne kvalifikovanú pracovnú silu, no zároveň relatívne nízke mzdy a na druhej pre blízkosť kľúčového nemeckého trhu.

slovakia

left justify in out

Okrem toho sú tu však aj ďalšie dôvody. Nové logistické centrum v Poľsku môže pomôcť ochrániť biznis Amazonu pred rizikom častých štrajkov v susednom Nemecku.

 

"Amazon môže potvrdiť, že vo 4. kvartáli tohto roka otvorí nové logistické centrum v meste Sosnowiec," uviedla spoločnosť. Sosnowiec leží na juhu Poľska neďaleko mesta Katovice.

 

Momentálne spoločnosť prevádzkuje v západnom Poľsku tri logistické centrá, v ktorých zamestnáva vyše 7000 ľudí. Minulý rok Amazon oznámil plány na otvorenie ďalšieho centra na severozápade Poľska v meste Štetín. Firma uviedla, že len v minulom roku vytvorila v Poľsku viac než 2500 pracovných miest a od roku 2014 investovala v krajine viac než 3 miliardy zlotých (692,76 milióna eur).

 

Na porovnanie, v Nemecku minulý rok spoločnosť zamestnávala okolo 11.000 ľudí plus tisícky sezónnych pracovníkov. Nemecko je pre Amazon druhým najväčším trhom, hneď po USA. V tejto krajine ale odbory zorganizovali za posledné štyri roky už niekoľko štrajkov, v rámci ktorých požadujú od Amazonu vyššie platy. Tie sú pritom už teraz v porovnaní s poľskými zhruba štyrikrát vyššie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona