Amazon kupuje americký reťazec predajní s potravinami

NETKY.SK • 18 Jún 2017, 10:20 • 2 min
Amazon kupuje americký reťazec predajní s potravinami

NEW YORK - Internetový predajca Amazon kupuje americký reťazec predajní s potravinami Whole Foods za 13,7 mld. USD. Spoločnosť Amazon uviedla, že transakcia sa uskutočňuje pri cene 42 USD za akciu reťazca Whole Foods. Obe spoločnosti sa vyjadrili, že po akvizícii nebudú prepúšťať zamestnancov, ale neodpovedali na otázky, aké plány internetový predajca má s reťazcom predajní potravín.

slovakia

left justify in out

Hodnota reťazca Whole Foods, ktorý bol založený v roku 1978, kulminovala v roku 2013 pri cene 65,24 USD za akciu. Jeho tržby v predajniach otvorených najmenej rok však sedem kvartálov po sebe klesli a o predaji firmy sa hovorilo približne dva mesiace.

Predpokladá sa, že spojenie firiem Amazon a Whole Foods by mohlo zvýšiť tlak na ostatných veľkých predajcov potravín. Internetový predaj potravín bol doteraz ťažký pre všetky firmy pre obavy zákazníkov o kvalitu, uviedol Michael Pachte, analytik spoločností Wedbush Securities. Spoločnosť Amazon už ponúka doručovanie potravinárskych tovarov a prevzatie reťazca Whole Foods jej umožní tento predaj rozšíriť.

Táto akvizícia by mohla byť "transformatívna", "nie len pre maloobchodný predaj potravín, ale pre maloobchod všeobecne," povedal Charlie O'Shea, analytik pre maloobchod v agentúre Moody's. "Keďže Amazon vstupuje na trh s potravinami, bude to znamenať oveľa vyšší tlak na existujúcich predajcov potravín," konštatoval Neil Saunders, výkonný riaditeľ výskumnej firmy Global Data Retail. "Existujúci predajcovia potravín odpovedia znižovaním cien a to zredukuje zisky distribútorov," dodal.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies