Amatérski i profi milovníci behu si v Bratislave vyskúšajú nový bežecký šport

NETKY.SK • 21 Marec 2019, 14:40 • 2 min
Amatérski i profi milovníci behu si v Bratislave vyskúšajú nový bežecký šport

BRATISLAVA - Milovníci behu si môžu prvýkrát v Bratislave vyskúšať nový bežecký šport plogging. Ide o kombináciu behu a zbierania odpadkov.

slovakia

left justify in out

Bratislavský Marathon team pozýva záujemcov na Tyršovo nábrežie, kde sa uskutoční už v túto nedeľu 24. marca o 10:00 plogging beh. Je to sprievodná bežecká akcia, ktorá sa bude konať dva týždne pred bratislavským ČSOB maratónom. Informoval o tom na tlačovej besede hlavný organizátor bratislavského maratónu Jozef Pukalovič.

Trasa prvého bratislavského plogging behu bude na nábreží Dunaja na petržalskej strane. Začne sa na Tyršovom nábreží a bude pokračovať k južnej hranici Petržalky. Dĺžka trasy by mala byť približne šesť až osem kilometrov. Hygienické rukavice, vrecia na odpadky a následný odvoz odpadu zabezpečí bratislavská mestská organizácia Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).


Plogging je nový šport, ktorý spája behanie a zbieranie odpadkov. Vznikol v roku 2016 a vymyslel ho 57-ročný Švéd a environmentalista Erik Ahlström. Zo Švédska sa rozšíril do sveta a je prospešný nielen pre samotného bežca, ale aj pre životné prostredie. Názov pochádza zo slov jogging a plocka upp, čo po švédsky znamená zdvihnúť.

Bežci si so sebou zoberú vrecia na odpadky, a keď nejaké na zemi zbadajú, tak ich zodvihnú. Takže okrem samotného behu musia bežci urobiť aj zopár drepov alebo meniť rýchlosť behu, čo zvýši v konečnom dôsledku efektivitu ich behania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona