A.M. HÚSKA: Hlinka bol veľká postava, ktorá nevrhala veľký tieň

NETKY.SK • 17 August 2010, 07:25 • 2 min
A.M. HÚSKA: Hlinka bol veľká postava, ktorá nevrhala veľký tieň

A.M. HÚSKA: Hlinka bol veľká postava, ktorá nevrhala veľký tieň

slovakia

left justify in out

Asi tri desiatky ľudí sa dnes zhromaždili pred sochou Andreja Hlinku v bratislavskom Ružinove, aby si pripomenuli 72. výročie úmrtia tejto veľkej postavy slovenských dejín. "Hovorí sa, že veľká postava vrhá aj veľký tieň. Ale v prípade Hlinku, ale ani predstaviteľa evanjelikov Martina Rázusa to tak nebolo," povedal pre TASR na zhromaždení organizovanom Spoločnosťou Andreja Hlinku bývalý vrcholný predstaviteľ HZDS a exposlanec Národnej rady (NR) SR Augustín Marián Húska.
Dodal, že tak ako sa dnes veľa mladých ľudí zaujíma o pôvod svojich rodín, postupne sa začnú viac zaujímať aj o dejiny národa. "Predpokladám, z vnútornej logiky, že práve mladí ľudia sa budú musieť skôr či neskôr zorientovať v tom, kam idú a odkiaľ idú. A budú sa zaoberať aj postavou Hlinku, ktorý práve v najkritickejšom období prelomu 19. a 20. storočia, kedy hrozilo, že už sa národ úplne asimiluje, zohral obrovskú úlohu," povedal Húska. Slovo "musieť" podľa vlastného vyjadrenia nemyslel v tom zmysle, že by mal niekto mladých ľudí nútiť zaujímať sa o Hlinku, ale tak, že ich k tomu postupne privedie vlastný záujem.
Na Hlinkovi, ale aj na Rázusovi je podľa neho obdivuhodná ich mravná čistota, napriek svojej veľkosti sa dokázali vyhnúť kompromisom v oblasti etiky. "Našli sily prekonať aj konfesionálne rozdiely. Hlinka a Rázus dávali vzor, ako konfesionálny rozpor prekonať," zdôraznil Húska.
Na otázku, prečo sa pri odhalení busty Hlinku v bratislavskom Ružinove pred tromi rokmi zišla takmer tisícka ľudí a teraz len niekoľko desiatok, Húska odpovedal, že to môže súvisieť aj s "kyvadlom" politickej situácie. "Neviem, nakoľko je takáto účasť v prípade politikov úprimná a nakoľko je to len gesto. Ale ak chcú byť politici štátnikmi a Slovensko je štát, mali by myslieť štátnicky," uzavrel Húska.
Z parlamentných strán si Hlinkovo výročie pripomenula aj SNS, 15. augusta v Ružomberku. "Dnes má jeho odkaz ešte väčší význam v kontexte toho, čo sa na Slovensku odohráva. Ideme váľať kráľa Slovákov, Svätopluka, a chceme odstraňovať všetko to, čo je národné v slovenskom dianí a spoločnosti," povedal na zhromaždení predseda SNS Ján Slota. Na pokojnom pietnom spomienkovom podujatí s kladením vencov k soche Andreja Hlinku vystúpila s príhovorom aj prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. "SNS je jedinou stranou, ktorá si aj vtedy, keď to nie je práve v rámci predvolebnej kampane či medializované okrúhle výročie, pripomína inšpirujúcich velikánov tohto národa," vyhlásila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies