Alžírsko zdolalo Kórejskú republiku: Výhra na MS po 32 rokoch!

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 07:04 • 2 min
Alžírsko zdolalo Kórejskú republiku: Výhra na MS po 32 rokoch!

PORTO ALEGRE - Futbalisti Alžírska vyhrali v nedeľňajšom súboji H-skupiny na MS v Brazílii nad Kórejskou republikou 4:2. "Púštne líšky" tak figurujú pred záverečnými súbojmi v tabuľke s tromi bodmi na druhom postupovom mieste za už istým osemfinalistom Belgickom.

slovakia

left justify in out

Alžírčania mali na štadióne Estadio Beira-Rio v Porto Alegre impozantný prvý polčas a po jasnej prevahe trikrát gólovo udreli. V priebehu dvanástich minút sa postupne presadili Islam Slimani, Rafik Halliche a Abdelmoume Djabou. Kórejčania po prestávke po zlepšenom výkone manko iba korigovali a rovnako ako Rusko majú na konte jediný bod.

Alžírsko sa dočkalo prvého triumfu na MS po 32 rokoch - naposledy sa z víťazstva tešilo na šampionáte 1982 nad Chile 3:2. Zároveň vytvorilo aj africký rekord, keď ako prvý tím z tohto kontinentu dosiahlo na MS v jednom zápase štyri góly. 

Kým kórejský kouč Hong Myung-bo neurobil v porovnaní s remízou 1:1 s Ruskom v štartovom rozostavení žiadne zmeny, tréner Alžírska Vahid Halilhodžič po prehre s Belgickom (1:2) nasadil do základnej zostavy až päť nových mien a korektúry priniesli svoje ovocie.

Kórejčania sa v záverečnom dueli skupiny predstavia vo štvrtok 26. júna o 22.00 SELČ v Sao Paule proti Belgicku, v rovnakom čase nastúpi Alžírsko v Curitibe proti Rusku.

Rozhodla 1. tretina zápasu

"Púštne líšky" začali dôležitý súboj svižne a už po minúte vystrelil Feghouli z otočky mimo priestor bránky. Kolumbijský rozhodca o chvíľu odpustil Kórejčanom penaltu po zákroku Kim Young-gwona opäť na Feghouliho a Brahimi zakončil akciu strelou z voleja nad. Tlak Alžírska pokračoval a Slimani v 9. minúte po rohu hlavičkoval tesne vedľa. Až potom sa dostal k slovu aj ázijský tím, no Koo Ja-cheol svoje sólo nezakončil. Kórejčania mohli inkasovať po dvadsiatich minútach - Slimani si však na päťke neporadil s centrom z pravej strany. Potom ale Alžírčania udreli dvakrát v priebehu dvoch minút - najskôr sa v 26. minúte presadil Slimani po skvelom pase od Medjaniho medzi dvojicou kórejských stopérov a ľavačkou otvoril skóre a o chvíľu neskôr Halliche po rohu predskočil brankára a hlavou zvýšil na 2:0. Africký zástupca sa ale neuspokojil a pred prestávkou ešte pridal tretí gól - obrana nechala "vo vápne" trestuhodne voľného Djaboua a ten z dvanástich metrov po asistencii Slimaniho trafil presne k ľavej žrdi.

Kórejčania predviedli v prvom polčase podpriemerný výkon bez jediného streleckého pokusu, ich kouč ale v prestávke neurobil v zostave jedinú zmenu. Napriek tomu to v 50. minúte už bolo iba 1:3, keď sa Son Heung-min uvoľnil v šestnástke a strelou pomedzi nohy brankára pretavil prvú vážnejšiu šancu svojho tímu do gólu. Kórejčania sa na ďalej tlačili dopredu a posielali nebezpečné centre pred M'bolhiho. Ten po hodine hry iba s námahou vyrazil ďalekonosný pokus Ki Sung-yeunga, ešte predtým ho na bránkovej čiare zastúpil po rýchle rozohratej štandardke Mandi. Alžírčania ale na zlepšený výkon súpera zareagovali štvrtým gólom v 62. minúte - Brahimi si v šestnástke ideálne narazil loptu s Feghoulim a strelou po zemi skóroval. Gólostroj pokračoval o desať minút na druhej strane, keď Koo Ja-cheol zblízka korigoval na 2:4 a o pár desiatok sekúnd mohol striedajúci Kim Shin-wook hlavou dokonca znížiť na rozdiel jediného gólu. Kórejčanom sa ale koncovku napriek snahe už zdramatizovať nepodarilo ani po nebezpečnej strele Ki Sung-yeunga v 88. minúte.

H-skupina, 2. kolo:

Kórejská republika - Alžírsko 2:4 (0:3)

 



Góly: 50. Son Heung-min, 72. Koo Ja-cheol - 26. Slimani, 28. Halliche, 38. Djabou, 62. Brahimi, ŽK: Lee Yong, Han Kook-young - Bougherra. Rozhodovali: Roldan - Diaz (obaja Kol.), Lescano (Ekv.), 42.732 divákov.

Kórejská republika: Jung Sung-ryong - Lee Yong, Yoon Suk-young, Kim Young-gwon, Hong Jeong-ho - Ki Sung-yeung, Han Kook-young (78. Ji Dong-won), Lee Chung-yong (64. Lee Keun-ho), Son Heung-min, Koo Ja-cheol - Park Chu-young (57. Kim Shin-wook)

Alžírsko: M'bolhi - Mandi, Bougherra (89. Belkalem), Halliche, Mesbah - Medjani Bentaleb, Feghouli, Brahimi (77. Lacen) - Slimani, Djabou (73. Ghilas)

Hlasy po zápase:

Hong Myung-bo, tréner Kórejskej rep.: "Konečný výsledok hovorí za všetko. Spravili sme chyby v príprave na zápas i v ňom samotnom, ale musíme sa pozerať dopredu. Položila nás na kolená strata koncentrácie, najmä v defenzívnej činnosti. Nepodali sme náš štandardný výkon."

Vahid Halilhodžič, tréner Alžírska: "Chcem venovať toto víťazstvo všetkým fanúšikom, čo nás tu povzbudzovali i všetkým ľuďom doma v Alžírsku. Na tento triumf čakali oni i my veľmi dlho. Mužstvo dnes hralo na hranici svojich síl a schopností a pozitívny vysledok pre nás veľa znamená."

Tabuľka:

1. Belgicko 2 2 0 0 3:1 6*
2. Alžírsko 2 1 0 1 5:4 3
3. Rusko 2 0 1 1 1:2 1
4. Kórejská rep. 2 0 1 1 3:5 1
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies