Alžírsko prísne odmietlo už 13-tisíc migrantov, mnohí na Sahare zomreli

NETKY.SK • 25 Jún 2018, 12:27 • 2 min
Alžírsko prísne odmietlo už 13-tisíc migrantov, mnohí na Sahare zomreli

ASSAMAKA - Alžírsko nechalo za posledných 14 mesiacov na Sahare bez jedla a vody viac než 13-tisíc migrantov, medzi nimi tehotné ženy a deti. Svedectvá o tom agentúre The Associated Press podali viac než dve desiatky tých, čo deportácie, často pod hrozbou namierených zbraní, prežili.

slovakia

left justify in out

Takmer všetci uviedli, že videli iných migrantov počas pochodu späť kolabovať, keďže teploty dosahovali až 48 stupňov Celzia. Tých, čo odpadli, už nikdy viac nevideli. Tým šťastnejším sa podarilo po niekoľkých hodinách doraziť do najbližšej dediny na hraniciach s Nigerom alebo Mali. Mnohí iní však blúdia aj celé dni, kým ich nájdu záchranné tímy OSN.

Alžírsko napriek tomu odmieta, že by s migrantmi zle zaobchádzalo. Masové deportácie krajina vystupňovala od októbra 2017, keď Európska únia obnovila tlak na severoafrické štáty, aby otáčali migrantov smerujúcich do Európy. Únia údajne vie, čo Alžírsko robí, podľa jej hovorcu však "suverénne štáty" môžu vyhosťovať migrantov, pokiaľ tak robia v súlade s medzinárodným právom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona