Alžírčania oslavovali historický postup, chcú prekvapiť aj Nemcov

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 13:07 • 2 min
Alžírčania oslavovali historický postup, chcú prekvapiť aj Nemcov

CURITIBA - Futbalisti Alžírska si po prvý raz v histórii svetových šampionátov zahrajú v osemifinále. Rozhodla o tom remíza 1:1 vo štvrtkovom zápase na MS v Brazílii proti Rusku. Zverenci trénera Vahida Halilhodžiča obsadili so ziskom štyroch bodov v tabuľke základnej H-skupiny druhé miesto a v súboji o postup medzi najlepšiu osmičku turnaja si zmerajú sily s Nemeckom.

slovakia

left justify in out

"Púštne líšky" sa v súboji proti favorizovaným Európanom pokúsia zopakovať históriu. Na MS 1982 Alžírsko vyhralo nad Západným Nemeckom 2:1, čím sa postaralo o jedno z najväčších prekvapení na finálových turnajoch. Afričanom však neskôr podkoplo nohy Rakúsko, ktoré po odovzdanom výkone nechalo Nemcov vyhrať vo vzájomnom súboji 1:0. Výsledok znamenal pre obe európske krajiny postup do ďalších bojov, Alžírčanom zostali iba oči pre plač.

 

Vo štvrtok v Curitibe im však už nikto postup neférovým spôsobom nezobral. Rusko sa síce rýchlo ujalo vedenia, keď v 6. minúte presne hlavičkoval Alexander Kokorin. "Zborná" potom zatlačila svojho súpera, mala niekoľko šancí zvýšiť svoj náskok, ale alžírska obrana náporu odolala. Kľúčový moment sa udial v 60. minúte. Centrovanú loptu Yacina Brahimiho podbehol ruský brankár Igor Akinfejev, nedostatočnú obranu Dmitrija Kombarova využil osamotený Islam Slimani a hlavičkou vyrovnal na 1:1. Vytúžený presný zásah Rusom nepriniesol ani mohutný tlak v závere.

 

"Som veľmi hrdý na svojich zverencov. Podali sme heroický výkon, za svoje nasadenie a bojovnosť sme si postup zaslúžili. Cez polčasovú prestávku som hráčov upozorňoval, aby nepanikárili, že je ešte dostatok času na vyrovnanie. Myslím, že po zmene strán sme boli lepším mužstvom. Už sa tešíme na Nemecko," žiaril spokojnosťou po zápase kouč Halilhodžič.

 

Hrdina zápasu Slimani venoval postup alžírskym fanúšikom. "Sami sme neverili, koľko ľudí nás prišlo sem do Brazílie povzbudiť. Aj dnes ich tu na štadióne bolo veľmi veľa. Chceme sa im čo najviac poďakovať, verím, že postup ich potešil. V ďalšom zápase je favorit jasný. My to síce nie sme, ale určite máme na to, aby sme prekvapili," dodal šťastný strelec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona