Alžírčan napojený na teroristu z Paríža je vo vyšetrovacej väzbe v Nemecku

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 18:13 • 2 min
Alžírčan napojený na teroristu z Paríža je vo vyšetrovacej väzbe v Nemecku

BERLÍN - Alžírčan, ktorý bol údajne v úzkom spojení s pravdepodobným strojcom vlaňajších novembrových útokov v Paríži Abdelhamidom Abaaoudom, je vo vyšetrovacej väzbe v Nemecku. Uviedla to dnes agentúra AP s odvolaním sa na tamojšiu prokuratúru.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťročný Bilal C. bol podľa prokuratúry zároveň v kontakte s mužom, ktorý sa vlani v auguste pokúsil o teroristický útok v rýchlovlaku Thalys na trati z Bruselu do Paríža. Mladého Alžírčana obviňujú z toho, že bol od decembra 2014 do vlaňajšieho augusta členom militantnej organizácie Islamský štát (IS). Vo väzbe bol už v minulosti v súvislosti s iným prípadom, ktorého podrobnosti však nie sú známe.

 

Muž podľa prokuratúry vycestoval v septembri 2014 z Alžírska do Sýrie cez Turecko, kde sa následne pridal k IS a absolvoval výcvik so zbraňami. Abaaoud ho minulý rok poveril preskúmaním takzvanej balkánskej migračnej trasy, ktorá poskytovala množstvo príležitostí pre pašerákov ľudí.

 

Alžírčan sa po tejto trase vydal do Európy, pričom Abaaouda priebežne informoval o situácii na hraničných priechodoch, uviedla prokuratúra, avšak nepresnila či bolo medzi touto činnosťou a neskoršími parížskymi útokmi priame prepojenie.

 

Alžírčan informoval o pašeráckych príležitostiach na tejto trase aj Ayouba El-Khazzaniho (Ajjúba Chazáního), ktorý vlani v auguste strieľal v rýchlovlaku Thalys z automatickej zbrane, pričom zranil troch ľudí. AP pripomenula, že francúzske úrady už pred časom spájali El-Khazzaniho práve s usmrteným Abaaoudom, ktorý je považovaný za hlavného vodcu teroristickej bunky z Verviers.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies