Alzheimerova choroba postihuje 50-tisíc až 60-tisíc ľudí na Slovensku

NETKY.SK • 21 September 2016, 08:45 • 2 min
Alzheimerova choroba postihuje 50-tisíc až 60-tisíc ľudí na Slovensku

BANSKÁ BYSTRICA – Na základe vyhlásenia Svetovej zdravotníckej organizácie si každoročne 21. septembra celý svet pripomína hrozby známej demencie - Alzheimerovu chorobu. Z dôvodu globálneho nárastu počtu postihnutých však tomuto ochoreniu a postihnutým patrí nielen celý mesiac september, ale celý rok.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, každý úrad pri príležitosti tohto svetového dňa uskutočňuje množstvo výchovno-vzdelávacích aktivít predovšetkým medzi seniormi, ale i študentmi.

 

"Banskobystrický RÚVZ chce oboznámiť žiakov so samotnou chorobou, jej priebehom, rozpoznávaním medzi normálnymi príznakmi starnutia ako nespomenúť si na dátum, vhodné slovo, zabudnúť zaplatiť mesačný účet, prípadne z času na čas niečo stratiť medzi skutočnými príznakmi Alzheimerovej choroby, ako napríklad neschopnosť správne sa rozhodnúť, spravovať svoje financie, úplne stratiť prehľad o dátume či ročnom období, prípadne neschopnosť viesť konverzáciu alebo premiestňovať veci a potom ich hľadať. Zároveň ich upozorníme na varovné príznaky a oboznámime s diagnostikou i liečbou tejto civilizačnej choroby," priblížila Silvia Kontrošová, vedúca Oddelenia podpory zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici.

 

Tento rok v rámci otvorenia nového ročníka Univerzity tretieho veku na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici zavítajú tiež medzi seniorov s cieľom absolvovať test zameraný na kognitívne funkcie. Odborníci navštívia viaceré domovy dôchodcov či seniorské centrá, kde okrem aktivít základnej poradne zdravia budú tiež propagovať primárnu prevenciu Alzheimerovej choroby prostredníctvom edukačných materiálov.

 

Alzheimerova choroba postihuje približne 50.000 až 60.000 ľudí na Slovensku, dotýka sa 150 až 200.000 rodinných príslušníkov i opatrovateľov a až 30 miliónov ľudí na celom svete.

 

Toto neurodegeneratívne ochorenie mozgu zbavuje človeka schopnosti pamätať si, myslieť, poznať blízkych tým, že dochádza k zániku mozgových buniek a ku zmene látkovej premeny v mozgu. Je to najčastejšia forma demencie, spôsobuje poruchy mozgu a úpadok jeho činnosti. Choroba môže trvať niekedy až 20 rokov. Začína sa pomaly, bez fyzickej bolesti, spôsobuje však veľkú emocionálnu bolesť. Spočiatku ide o poruchy tzv. kognitívnych funkcií (myslenia, pamäti, úsudku), zhoršovanie krátkodobej pamäti, neschopnosť vykonávať niektoré zložitejšie činnosti, stratu orientácie v priestore, blúdenie, zlý časový odhad, zmätenosť či problémy s vyjadrovaním a rozhodovaním sa. Neskôr nastáva zhoršovanie dlhodobej pamäte, problémy s hygienou, obliekaním, jedlom, nespoznávanie známych osôb, celkový úpadok osobnosti a závislosť na pomoci iných osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona